DEDEOĞULLARI DAVASI - Avukat Atilla Kart: Yakın tarihin en büyük katliamıdır

20-09-2022
Dedeoğulları avukatı Atilla Kart
Dedeoğulları avukatı Atilla Kart
Etiketler Dedeoğulları davası Konya Atilla Kar
A+ A-

Haber Merkez – Dedeoğulları ailesinin avukatı ve CHP eski  Milletvekili Atilla Kart, Türkiye kamuoyunun Dedeoğulları katliamına sesiz kalmasını eleştirdi. Kart, Dedeoğulları katliamını yakın tarihin en büyük katliamı olarak niteledi.

Konya’da 7 kişilik Dedeoğulları ailesinin katledilmesinin 5. duruşması bugün Konya 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor. 

Davaya Dedeoğulları ailesi avukatları Abdurrahman Karabulut ve Atilla Kart'ın yanı sıra; ÖHD, Diyarbakır Barosu İnsan Hakları Komisyonundan Mehmet Emin Gökdemir, İHD Ankara şubesi yöneticisi Nilay Nayman, İHD Genel Merkezini temsilen Sevinç Koçak, TİHV Koordinatörü İsmail Noyraz, HDP Hukuk komisyonundan avukat Sipan Cizreli ve HDP Konya il Örgütü yöneticisi katıldı.

Duruşma öncesi Rûdaw muhabiri Ömer Sönmez’e konuşan Dedeoğulları ailesinin avukatı ve eski CHP Milletvekili Atilla Kart, Türkiye medyası ve kamuoyunun davaya duyarsız kalmasına tepki gösterdi. 

Atilla Kart şunları kaydetti:

“Tıpkı 1987’lerde Bulgaristan’daki Türklerin, Türkçe adın verilmesine Türkçe konuşmasına dair yine Türkiye halkı bir bütün halinde tepki verdi.

Bugün de o müşterek tepkinin gösterilmesi gereken bir dönemdeyiz. Bunu da mahşeri vicdana ve Türkiye kamuoyuna bu hatırlatmayı, bu uyarıyı yapmayı gerekli görüyorum.

Maalesef, kamuoyunun iktidar iklimi, medya iklimi içindeki kuşatılmışlığı sebebiyle sesiz kalınıyor.

Yakın tarihin en önemli bir katliamın duruşması görülüyor. Burada yerel ve ulusal basından sadece siz (Rûdaw) varsınız. Bu bile başlı başına bir soru işaretidir.”

Konya’nın Meram İlçesi’nde 30 Temmuz 2021’de Kürt Dedeoğulları ailesinden 7 kişiyi katleden Mehmet Altun ile katliama azmettirmekten Çalık ve Keleş ailesinden 9 kişinin tutuksuz yargılandığı davanın beşinci duruşması bugün Konya 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.

Konya Katliamı

Konya’nın Meram ilçesinde 24 yıldır yaşayan aynı mahallede yaşayan Dedeoğulları ailesi 12 Mayıs'ta yaklaşık 60 kişilik ırkçı bir grubun saldırısına maruz kalmıştı.

"Biz ülkücüyüz, sizi burada yaşatmayacağız" tehditleriyle saldırı gerçekleştiren ırkçı grup 4'ü kadın olan 7 kişilik aileyi ağır yaralamıştı. Saldırının ardından tutuklanan 7 kişiden 5'i tahliye edilmişti.

30 Temmuz 2021 tarihinde ise Mehmet Altun isimli tetikçi, Dedeoğulları'nın evine giderek yanında getirdiği silahla aile bireylerine ateş açtı.

Saldırı sonucunda Yaşar Dedeoğulları ile eşi İpek (57), çocukları Serap (33), Serpil (29), Sibel (35), Metin (42) ve Barış Dedeoğulları (31) yaşamını yitirdi.

Altun, katliamdan sonra evi de ateşe verdi. Olayın ardından kiraladığı araçla kaçan tetikçi 4 Ağustos'ta yakalandı.

Savcılığın soruşturması kapsamında katil zanlısının yanı sıra iki farklı aileden 10 kişi de azmettirme suçundan tutuklandı. Ancak bu 10 kişi daha sonra sulh ceza hakimliği tarafından tahliye edildi.

Yedi kez ağırlaştırılmış müebbet istendi

Konya Cumhuriyet Başsavcılığı, hazırladığı iddianamede katil zanlısı Mehmet Altun hakkında "canavarca hisle öldürme" suçundan 7 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli