Haber Merkezi – Milli Savunma Bakanı Akar, "Şu ana kadar Ukrayna limanlarından toplam 656 bin 349 ton tahıl sevkiyatı gerçekleştirilmiştir. Bu rakamın giderek artacağını değerlendiriyoruz" dedi.
Akar, tahıl koridoru anlaşması kapsamında Milli Savunma Üniversitesi yerleşkesinde oluşturulan, Ukrayna'nın tahıl ve diğer gıda ürünlerinin dünya pazarlarına ihracı için geliştirilen planı yürütecek ve gözlemleyecek Müşterek Koordinasyon Merkezi'ni Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile ziyaret etti.
Bakan Akar, burada yaptığı konuşmada, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan çatışmadan dolayı enerji ve gıda krizi riskinin arttığını belirterek bunun üzerine Ukrayna limanlarında bulunan 25 milyon tondan fazla tahılın güvenli bir şekilde, kısa zamanda ihtiyaç sahibi ülkelere sevki için denizde bir koridor oluşturulmasının zaruret haline geldiğini hatırlattı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüşerek bu sorunun çözümü için inisiyatif aldığını vurgulayan Akar, "Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Türkiye tarafından görevlendirilen özel temsilciler vasıtasıyla yoğun bir temas süreci yaşanmış, başlangıçta ikili olan görüşmeler daha sonra dörtlü olarak yapılmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Putin, Sayın Zelenskiy ve Sayın Guterres'in gösterdikleri destek ve irade neticesinde faaliyetlerin yürütülmesi için Müşterek Koordinasyon Merkezi oluşturulmuştur" dedi.
Bakan Akar, Ukrayna'dan ihraç edilecek tahıl ve benzeri gıda ürünlerinin Odesa, Çornomorsk ve Yuzni limanlarından emniyetle denizden nakliyatını koordine eden bu merkezin faaliyetlerine planlandığı şekilde devam ettiğini ifade etti.
"Sahada herhangi bir askeri unsur bulunmamaktadır"
Merkezde yapılan çalışmalara ilişkin bilgi veren Bakan Akar, şunları söyledi:
"Birleşmiş Milletlerin himayesinde ve Türkiye'nin ev sahipliğinde çalışan bu merkez, başlangıçta mevcut sayıları da personel sayısını da giderek arttırmış ve halihazırda şu anda Türkiye'den 14, Rusya'dan 22, Ukrayna'dan 12 ve Birleşmiş Milletlerden 23 temsilci olmak üzere, toplam 71 kişi görev yapmaktadır. Önemli bir husus da sahada herhangi bir askeri unsur bulunmamaktadır.
Müşterek Koordinasyon Merkezi, tüm faaliyetlerini taraf ülkeler ve BM ile yakın koordinasyon içinde yürütmektedir. 1 Ağustos'tan bu yana toplam 51 gemi tahıl sevkiyatı için seyre çıkarken bunların 27'si Ukrayna limanlarından çıkış yapmıştır. 24 gemi ise tahıl sevkiyatı için Ukrayna limanlarına girmiştir. Şu ana kadar Ukrayna limanlarından 656 bin 349 ton tahıl sevkiyatı gerçekleştirilmiştir. Bu rakamın giderek artacağını değerlendiriyoruz."
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Müşterek Koordinasyon Merkezi vasıtasıyla yapılan çalışmaların tüm dünyayı etkileyen gıda krizinin aşılmasına, özellikle fiyatların aşağı çekilmesine önemli katkı sağlayacağına inandıklarını ve önlerindeki verilerle bunu gördüklerini vurguladı.
Şu ana kadar faaliyetlerini başarıyla yerine getiren ve büyük bir uyum içerisinde çalışan merkezin bundan sonra da planlandığı şekilde faaliyetlerine başarıyla devam edeceğine inandıklarını dile getiren Akar, sözlerine şöyle devam etti:
"Sayın Cumhurbaşkanımızın Lviv'de, Sayın Zelenskiy ve Sayın Guterres ile yaptığı görüşmede de vurguladığı gibi bizim Türkiye olarak samimi temennimiz, buradaki kolektif ve başarılı çalışmalarla merkezin insani ihtiyaçların karşılanmasına yönelik azami katkı sağlaması, aynı zamanda kalıcı barış ortamına da zemin hazırlamasıdır. Bir taraftan bu ihtiyaçlar karşılanırken, diğer taraftan da barışı mutlaka düşünmemiz lazım diye düşünüyoruz. Bu vesileyle başta BM Genel Sekreteri Sayın Guterres olmak üzere süreci destekleyen Sayın Şoygu'ya, Sayın Reznikov'a, Sayın Kubrakov'a, katkı sağlayan BM görevlilerine ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ilgili bakanlıklarına, kurumlarımıza ve personeline teşekkür ediyoruz. Bu çalışmalar sırasında direktif ve kararlı duruşuyla çalışmalarımızın başarılı bir şekilde sonuçlanması için her türlü desteği sağlayan Sayın Cumhurbaşkanı'mıza da saygılarımızı ve şükranlarımızı sunuyoruz."
MSB: Tahıl yüklü gemi sayısı 27'ye yükseldi
Türkiye Milli Savunma Bakanlığı, tahıl sevkiyatı kapsamında Ukrayna'nın Çernomorsk Limanı'ndan iki geminin daha hareket ettiğini, Ukrayna limanlarından ayrılan tahıl yüklü gemi sayısının 27'ye yükseldiğini açıkladı.
Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Ukrayna'dan geçekleştirilen tahıl sevkikatı kapsamında Odessa bölgesindeki Çernomorsk Limanı'ndan iki geminin daha hareket ettiğini açıkladı.
İstanbul'daki Müşterek Koordinasyon Merkezi, "Zümrüt Ana" isimli geminin 6 bin 300 ton ayçiçeği yağı, MV Ocean S" adlı gemininse 25 bin ton buğday taşıdığını açıkladı.
Gemilerin denetimi, İstanbul'daki Müşterek Koordinasyon Merkezi tarafından gerçekleştiriliyor. Rusya, Ukrayna, Türkiye ve Birleşmiş Milletler'den (BM) temsilciler bulunan Müşterek Koordinasyon Merkezi, Moskova ile Kiev arasında geçen ay imzalanan tahıl anlaşmasının uygulanabilmesi için yürütülen çalışmaların koordinasyonunu yürütüyor.
İstanbul'da geçen ay Türkiye ve BM'nin arabuluculuğunda varılan mutakabatın ardından Moskova ve Kiev arasından imzalanan tahıl koridoru anlaşması kapsamında Odessa bölgesindeki üç limandan Ukrayna tarım ürünlerinin sevkiyatına izin verilmesi için mutabakata varılmıştı.
Yedi gemiye daha yükleme yapılıyor
Ukrayna Deniz Limanları İdaresi, bugün Odessa bölgesinde yer alan Odessa, Çernomorsk ve Pivdenyi limanlarındaki yedi gemiye daha buğday, mısır ve ayçiçeği yağından oluşan 66 bin 500 tonluk yükleme yapılmasına başlandığını duyurdu. Gemilerin isimlerinin Andan Toplak, Filyoz, Maranta, Ganosaya, Kubrosli Y, Mohamad Y ve Foyle olduğu açıklandı. Ukraynalı liman idaresi, gemilere yüklenen tarım ürünlerinin Fransa, Sudan, Türkiye ve Hollanda'ya ulaştırılacağını belirtti.
Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov, dün yaptığı açıklamada, üç limandan şu ana kadar toplamda 630 bin ton tarım ürünü taşıyan 25 geminin hareket ettiğini duyurmuştu. Kubrakov, Ukrayna limanlarından tahıl yüklenen 10 geminin daha sevkiyata hazırlandığını sözlerine eklemişti.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından bu ülkenin Karadeniz'deki limanlarından yapılan tahıl ihracatı durmuştu. Dünyanın en büyük tahıl ihracatçısı ülkelerinden biri olan Ukrayna'da yaşanan bu durum, küresel çapta gıda fiyatlarının yükselmesine neden olurken özellikle Afrika ülkeleri açısından kıtlık riskini daha da artırmıştı.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın