ŞIRNAK - Geleneksel Kuzu Kırpma Kültür ve Yayla Festivali başladı
Hakkari (Rûdaw) - Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinin Laleşin Yaylalarında düzenlenen “Geleneksel Kuzu Kırpma Kültür ve Yayla Festivali” başladı.
“Geleneksel Kuzu Kırpma Kü Festivali”nde renkli görüntülere sahne oluyor.
Beytüşşebap Belediyesince Kato Dağı'nın eteklerindeki Laleşin Yaylası'nda her yıl geleneksel olarak gerçekleştirilen festivalin ilk gününde folklor gösterisi yapıldı, kurulan kıl çadırlarda kadınlar tarafından hazırlanan yöresel yemekler ve ilçede üretilen Faraşin balı misafirlere ikram edildi. Festivale katılan Şırnak Valisi Cevdet Atay davul-zurna eşliğinde halay çekti.
Festivalin düzenlediği yaylalar yüzlerce yıldır göçerlerin hayvan yetiştiriciliğinin olmazsa olmazı konumunda.
Yaylaya çıkan göçerler çadırlarını kurmuş, ocaklarını yakmış Kuzu Kırpma Festivaline hazırlanıyorlar.
19-21 Temmuz tarihlerinde düzenlenen festival kaymakamlık ve belediye işbirliğinde gerçekleşiyor.
Festivalde kuzu kırpma geleneğinin ve kutlamalarının gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor.
Etniklik boyunca her gün farklı kültürel ve sanatsal faaliyetler gerçekleştiriliyor. Çok sayıda müzisyen festivale renk kattı.
Bir yandan yaşlılar çadırların altında eski anılarına dalarken, diğer yandan çocuklar ile gençler atadan deden kalma gelenekleri öğrenmeye çalışıyor.
“Kuzular kırkıldıktan sonra borçlar ödenirdi”
Hayvancılıkla uğraşan göçer Tahir Ulaş geçmişteki kuzu kırpma geleneğine ilişkin şunları söyledi:
“Halk yoksuldu. Geçimlerini hayvancılıkla sağlarlardı. Sonbaharda dükkânlardan tüm ihtiyaçlar topluca alınır, kuzu kırkma dönemine kadar böyle idare edilirdi. Kuzu kırkma zamanı koçlar satılır, dişi koyunları ise sürüye katılırdı. Bu dönemde bir araya gelinir ve eğlenceler düzenlenirdi. Sattıkları hayvan yünleri ve koçlardan kazandıkları paralar ile bir önceki yılın erzaklarının borçlarını öderlerdi” dedi.
“Yaylalarımız çok güzel”
Bölgelerindeki yayların eşsiz bir güzelliğe sahip olduğunu söyleyen Semiha Bal, yazın çok sayıda ziyaretçinin yaylalara geldiğini söylüyor.
Cevahir Çokdoğan ise hayvancılığa ilişkin şunları dile getirdi:
“Günde iki kez süt sağıyoruz. Sütten yoğurt, keşk ve peynir yapıyoruz. Tüm süt ürünlerini üretiyoruz diyebilirim” dedi.
Beytüşşebap Belediye Başkanı Kamil Durmuş festivalin sadece kendi ilçelerinde bir ata geleneği olarak sürdürdüklerini söyledi.
Durmuş festivalin her yıl devam etmesini umduklarını belirterek belirterek ‘’İlçemizde her yıl bu ayda festival düzenleniyor. Çok güzel geçiyor. Herkesi davet etmedik sadece ilçe merkez ailelerini davet ettik katılım çok” dedi.
19 Temmuz’da başlayan 21 Temmuz’a kadar sürecek olan festivale sanatçılar Hozan Fate, dengbej Mesut Ciziri, Selçuk Balcı katılıyor. Sanatçılar etkinlik boyunca konser verecek.