Netflix Türkiye’den çekiliyor mu? İşte yanıtı

20-07-2020
Rûdaw
Etiketler Netflix Türkiye Mahir Ünal
A+ A-

Haber Merkezi – Netflix Sözcüsü Netflix’in Türkiye'den çekileceği iddialarına ilişkin, “Türkiye’deki üyelerimize ve kreatif camiaya derinden bağlılığımızı sürdürüyoruz” açıklamasını yaptı. AK Partili Mahir Ünal’da Netflix'in daha derin işbirliği ile Türk kültürüne, sanatına dönük daha yüksek hassasiyet göstereceğine inandıklarını belirtti.

Dünyanın en çok izlenen çevrimiçi film ve dizi platformu Netflix’in Türk yapımı olan yeni dizisi “Şimdiki aklım olsaydı’nın çekimlere başlamadan iptal edilmesi Netflix’in Türkiye’de yasaklanıyor mu sorularını beraberinde getirdi.

İddialara göre dizinin iptal edilmesinin arkasında farklı bir neden yatıyor. Türkiye’deki yürütücü yapımcılığını Ay Yapım’ın üstlendiği dizi, senaryoda bulunan eşcinsel bir karakter yüzünden sansüre uğradı.

Dizinin senaristi Ece Yörenç, sinema eleştiri sitesi Altyazı Fasikü’de “bir gey karakter nedeniyle dizinin çekimlerine izin verilmediğini ve bunun ilerisi için çok korkutucu” olduğunu dile getirdi.

İddialara göre dizi ilk olarak Turizm ve Kültür Bakanlığı’ndan izin aldı. Ancak eşcinsel karakter nedeniyle daha sonra çekim izni iptal edildi.

Bakanlıktan Netflix’e bir gerekçe de sunulmaması üzerine dizinin senaristi Ece Yörenç, tüm ekibin ortak kararıyla çekimlere başlanabilmesi için senaryoda değişiklik yaptı.

Gey karakterin senaryodan çıkarılmasını içeren bu değişikliğin ardından bakanlıktan çekim izni geldi, fakat Netflix yetkilileri, 14 Temmuz 2020’de Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’yla (RTÜK) bir görüşme yaptıktan sonra diziyi iptal etme kararı aldı.

Karar, dizi çekimlerine bir gün kala, 15 Temmuz günü ekibe iletiliyor. Yörenç’e göre, Netflix’in bu kararı almasının nedeni, RTÜK’le yapılan görüşme sonrasında şirketin, ileriki projelerini de düşünerek orijinal senaryoda değişiklik yapılmasını prensiplerine aykırı olarak değerlendiriyor.

Netflix, Türkiye’den çekilecek mi?"

Türk yapımı dizinin çekimlere başlamadan bir gün önce iptal edilmesi, Netflix Türkiye’de yasaklanacak mı? sorularını beraberinde getirdi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Tanıtım ve Medya Başkanı Mahir Ünal, konuya ilişkin açıklamada bulundu.

Mahir Ünal, sosyal medya hesabından açıklama yaparak, “NetflixTürkiye ne siyasi düzeyde AK Parti Tanıtım ve Medya Başkanlığı ile ne de resmî düzeyde İletişim Başkanlığı ile görüştü. Türkiye’den gitmeyi neden düşünsünler? Netflix’in daha derin işbirliği ile Türk kültürüne, sanatına dönük daha yüksek hassasiyet göstereceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Mahir Ünal, gazeteci Cüneyt Özdemir’in programında isim vermeden şu anda platformda yayınlanan ‘Aşk 101’ dizisinden bahsederek, yapımda Osman adında eşcinsel bir karakter olduğunu açıklamıştı. Netflix’te yayınlanan Aşk 101 dizisinin değiştirilmiş senaryosunda Osman karakteri eşcinsel değildi.

İddialara ilişkin Netflix Sözcüsü de açıklama yaparak, “Türkiye’deki üyelerimize ve kreatif camiaya derinden bağlılığımızı sürdürüyoruz” dedi.

Yapılan açıklamada, “Netflix olarak Türkiye’deki üyelerimize ve kreatif camiaya derinden bağlılığımızı sürdürüyoruz. Birlikte çalıştığımız birbirinden yetenekli isimlerle gurur duyuyoruz. Şu anda yapım aşamasında olan ve yakında çekimlerine başlanacak projelerimiz için çok heyecanlıyız ve bu hikayeleri dünyanın her köşesindeki üyelerimizle paylaşmayı dört gözle bekliyoruz” ifadeleri kullanıldı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli