RÛDAW/ÖZEL - Bayramda Gemlik - İmralı hattında…

20-06-2016
Ayser ÇINAR
Etiketler İmralı Abdullah Öcalan KCK Mehmet Öcalan Dilek Öcalan KCK Ramazan Bayramı
A+ A-

Erbil (Rudaw) - PKK lideri Abdullah Öcalan’a uygulanan ziyaretçi yasağının Ramazan Bayramı’nda sona erebileceğine dair iddiaların asılsız olduğu belirtildi.

 

Türkiye medyasında, “çözüm sürecinin buzdolabına kaldırılmasından” sonra hiçbir ziyaretin gerçekleşmediği İmralı Adası'na bayram dolayısıyla ailenin bir ziyaret yapabileceği iddia edildi.

 

Rûdaw’a konuşan Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan, “Böyle bir bilgiden haberim yok. Ben de şimdi bunu sizden duyuyorum. Görüşmek için sürekli başvuru yapıyoruz ancak bugüne kadar bize olumlu herhangi bir yanıt verilmedi” dedi.

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa milletvekili Dilek Öcalan, “Ailesi olarak bize bu yönde bir bilgi iletilmedi. Bu tür haberler kamuoyunu yanıltma çabalarıdır” ifadesini kullandı.

 

PKK liderinin yeğeni olan Dilek Öcalan, “Yaşanan bu çatışmalı süreçte Kürt halk önderi sayın Abdullah Öcalan’ın söylemlerinin toplumda karşılık bulduğunu çok iyi biliyorlar. Bu yüzden bilinçli olarak algı yaratmaya çalışıyorlar. Halkımızdan isteğimiz bu tür haberlere itibar etmemeleridir’ diye konuştu.

 

Avukat Sarıca: Reddediliyor

 

Abdullah Öcalan avukatlarından Rezan Sarıca ise sözkonusu haberlere ilişkin şunları söyledi:

 

“Bu tür haberler tekrar gündeme getirilmeye başlandı. Avukatları olarak bize gelen bir bilgi yok. Yaptığımız tüm başvurular Adalet Bakanlığı tarafından reddediliyor. Şu an var olan tek bir gerçek var o da müvekkilimizin ağır bir tecrit altında olduğudur. Bu haberlerle bu katı tecridin üstü örtülmeye çalışılıyor.”

 

Türkiye Başbakanı ne demişti?

 

Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım’ın “Terör örgütünden bugünlerde ‘Görüşebiliriz, silahları bırakabiliriz’ gibi haberleri geliyor” açıklaması, arka planda bir temas yaşandığı yorumlarına neden olmuştu.

 

Hükümete yakınlığıyla bilinen Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, geçtiğimiz günlerde “Kandil'den gelen mesaj ve çözüme destek” başlığıyla yayımladığı yazısında, “Abdullah Öcalan ile devletin görüşmeleri sürüyor” demişti.

 

Sabah gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu da, 11 Haziran’da yayımlanan "Kandil, İmralı ve örgütün yeni planı" başlıklı yazısında sözkonusu konuyu şöyle ele almıştı:

 

"Edindiğim bilgi, 'resmi formatta ve içerikli görüşmeler olmadığı' yönünde. Lakin devletin ilgili kurumlarının temsilcileri, uzun yıllardır olduğu gibi şimdi de geniş aralıklarla Ada'ya (İmralı Cezaevi) gidip geliyorlar. Güncel durum şimdilik bundan ibaret."

 

En son 6 Ekim

 

“Çözüm Süreci” devam ederken defalarca ziyaretlerin gerçekleştiği İmralı Cezaevi’ne 15 ayı aşkın süredir hiçbir ziyaret yapılmıyor.

 

Abdullah Öcalan’ın ailesi en son İmralı’ya 6 Ekim 2014 tarihinde Kurban Bayramı dolayısıyla bir ziyaret gerçekleştirmişti.

 

KCK’den açıklama

 

PKK’nin üst yapılanması Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) Eşbaşkanı Bese Hozat, konuyla ilgili olarak dün PKK medyasında yer alan röportajında şunları ifade etti:

 

“Tamamen yalan-yanlış ve özel-psikolojik savaş söylemleridir. AKP yetkililerinin ve kalemşörlerinin açıklamalarından da çok iyi anlaşılıyor ki AKP son derece sıkışmış durumdadır. AKP bu sıkışmışlığını bu tarz özel savaş söylemleriyle örtbas etmeye çalışıyor.

 

Önder Apo ile 5 Nisan 2015’den bu yana hiçbir görüşme olmamıştır. Son görüşme 5 Nisan 2015’te HDP heyetinin yapmış olduğu görüşmedir. Daha sonra devlet heyeti de görüşmemiştir. Devlet heyetinin Önder Apo ile görüştüğü tamamen bir yalan ve özel savaş propagandasıdır.”

 

17 yıldır cezaevinde

 

4 Nisan 1949’da Urfa’nın Halfeti ilçesinde doğan Abdullah Öcalan, PKK’nin kurucu lideri.

 

1999 yılında Nairobi'de Kenya güvenlik birimlerince yakalanması sonrasında, 15 Şubat 1999 günü Türkiye'ye getirildi. 28 Nisan 1999'da, Türk Ceza Kanunu'nun 125’inci maddesine göre “vatana ihanet” suçu gereğince hakkında idam cezası istendi.

 

29 Haziran 1999'da "silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek" suçuyla idama mahkum edilse de, Avrupa Birliği uyum yasaları gereğince Türkiye’de idam kaldırıldı ve cezası ağırlaştırılmış müebbet hapse çevrildi.

 

PKK lideri halen İmralı Cezaevi'nde bulunuyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli