Çavuşoğlu: Süleyman Şah yeniden taşınacak

Ankara (Rûdaw) - Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Süleyman Şah Türbesi’nin yeniden eski yerine taşınacağını söyledi.

 

Mevlüt Çavuşoğlu, kendisi hakkında verilen gensoruyla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda konuştu.

 

Çavuşoğlu, Meclis'i her zaman ciddiye aldıklarını belirterek, “Özellikle diplomasiye de önem veren bir bakan olarak bu Meclis'e her zaman geliriz, hesap veririz, bilgi veririz" ifadesini kullandı.

 

Süleyman Şah Türbesi’nin taşınması sırasında Halk Savunma Birlikleri (YPG) ile işbirliği yapıldığı iddialarına da değinen Çavuşoğlu, şunları söyledi:

 

“Süleyman Şah Türbesi’yle ilgili iddialar var. Neymiş efendim, Süleyman Şah Türbesi’nin geçici olarak taşınmasında oradaki YPG, PYD terör örgütüyle işbirliği yapmışız. Bu doğru değildir. Biz burada DAİŞ ve bölgedeki çatışmalardan dolayı bir tehdit oluşunca bu türbeyi geçici olarak taşımak istedik, kararımızı verdik ve o kararı verdikten sonra da oradaki unsurların hepsine şunu söyledik; 'Sakın ha karşımıza çıkmayın, karşımıza çıkanı vururuz' dedik ve operasyonu da yaptık.”

 

Bakan Çavuşoğlu, “Bir kaza neticesinde sadece bir astsubayımız şehit oldu, Allah rahmet eylesin, tüm şehitlerimizi saygıyla anıyoruz. Dolayısıyla PYD, YPG'yle iş birliği kesinlikle sözkonusu değildir" dedi.

 

Türbe eski yerine taşınacak

 

Tartışma sırasında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kocaeli milletvekili Tahsin Tarhan, Bakan Çavuşoğlu'na "Sayın Bakan, türbe tekrar geri mi gidecek?" diye sordu.

 

Bunun üzerine Bakan, "Tabii ki. Güvenlik sağlandıktan sonra, istikrar sağlandıktan sonra o türbeyi orijinal yerine yeniden taşımayı düşünüyoruz" yanıtını verdi.

 

Suriye sınırları içinde olduğu halde Türkiye'ye ait olan Süleyman Şah türbesi, 22 Şubat 2015 tarihinde üçüncü kez yeni bir yere nakledildi. 


Başbakan Ahmet Davutoğlu, operasyonu Genelkurmay Karargahı'nda, operasyon merkezinde bizzat takip etmişti.