Çavuşoğlu-Blinken görüşmesi: ‘ABD yönetimi F-16 talebimize güçlü destek veriyor’
Haber Merkezi – ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara’da ortak basın toplantısı düzenledi. F-16’lara ilişkin konuşan Çavuşoğlu, "ABD yönetimi talebimize güçlü destek veriyor. Bazı çevrelerce bu sürecin Kongre'de geciktirilmemesi gerekiyor. Bu konuda Kongre'ye resmi bildirimin bir an önce yapılmasını arzu ediyoruz" dedi.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, göreve gelişinden bu yana ilk kez Türkiye’ye resmi ziyarette bulundu.
Blinken, Çavuşoğlu ile bir araya geldikten sonra iki bakan ortak basın toplantısında konuştu.
Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satırbaşları şöyle:
"F-16 konusunda ABD yönetimi talebimize destek veriyor. Kongre’ye resmi bildirimin yapılmasını talep ediyoruz.
Bazı çevrelerce Kongre’de bu sürecin geciktirilmemesi ve engellenmemesi gerekiyor. Kongre’nin destekleyici bir rol üstlenmesini bekliyoruz. F-16 konusu ikili ilişkiler açısından da NATO’nun savunma kabiliyeti açısından son derece önemli.
ABD ile ortak ilişkilerimizi geliştirmemiz gerekiyor. Bizim ikili ilişkilerimizi geliştirmek için illa bir felakete gerek yok.
“İsveç'te her türlü terör faaliyeti devam ediyor”
İsveç ve Finlandiya ile üçlü bir mutabakat zaptımız var. Süreç İsveç'in atacağı adımlara bağlı. Ama maalesef İsveç'te PKK'nin her türlü terör faaliyetlerini devam ettirdiğini görüyoruz. Onlar İsveç'in NATO üyeliğini engellemeye çalışıyor. Ama İsveç bu faaliyetleri durdurabilir.
Finlandiya konusunda farklı bir tutum sergileyebileceğimizi Sayın Cumhurbaşkanımız geçen hafta açıkladı.
“ABD'den bu konuda somut bir adım göremedik”
Biz bir terör örgütüne karşı başka bir terör örgütü ile işbirliği yapmanın doğru olmadığını söylüyoruz. PKK/YPG'nin DAEŞ'e karşı mücadele etmediğini kanıtladık. Bu doğrultuda ABD ile daha önce çeşitli anlaşmalar yaptık. Bunlardan biri de Münbiç mutabakatı. Ama ABD'den bu konuda somut bir adım göremedik. Terör örgütüyle işbirliği ölümcül bir hatadır.
Deprem siyasi değil, insani bir konu. Depremden etkilenen Suriyeli sivillere yardım etmek bizim insani görevimiz. Var olan uluslararası yardımları kolaylaştırmak da bizim insani görevimiz.
Biz ABD ve AB tarafından Rusya'ya uygulanan yaptırımların Türkiye üzerinden delinmesine izin vermeyeceğiz. Bizim Rusya ile ikili ticaret hacmimiz arttı. Ama bunun çoğunu enerji ve gaz ithalatı oluşturuyor. Savaş nedeniyle doğalgaza ödediğimiz fiyat 3 kat arttı. Bizim de gıda maddelerindeki ihracatımız arttı. Ama savunma sanayisi alanında kullanılabilecek malzemeler aldığımız doğru değil Rusya'dan."
Blinken: Türkiye'ye her türlü yardımı sürdüreceğiz
Blinken'ın açıklamalarından satırbaşları:
"Türkiye'ye her türlü yardımı sürdüreceğiz. Deprem bölgesinde büyük bir felakete tanık olduk. ABD'de özel sektörden 80 milyar dolarlık bir yardım geldi.
Türkiye, Yunanistan ve Ermenistan ile ilişkilerinde büyük bir adım attı. Türkiye'nin NATO içerisindeki hava gücü çok önemlidir.
Türkiye ile her zaman aynı fikirde olmayabiliriz. Ama dost ve müttefik olarak birbirimizle içten ve samimi olarak konuşabiliyoruz.
“Finlandiya ve İsveç NATO'ya üye olmalı”
Biden yönetimi F-16 Türkiye'ye sunulmasını destekliyor. Türkiye bir NATO ülkesidir, Türkiye'yi desteklememiz önemli. Ancak, şu anda bu konuyla ilgili resmi bir açıklama yapamam Kongre'nin kararı önemlidir. Size bir F-16 takvimi vermem mümkün değil.
ABD, Türkiye'nin uzun süredir NATO üyeliğini takdir etmekte. Finlandiya ve İsveç'in katılımıyla bu müttefiklik daha da güçlenecektir. Türkiye ve ABD aynı zamanda uluslararası terörizm konusundaki çalışmaları devam etmektedir. Türkiye'nin Yunanistan ve Ermenistan ile ilişkileri çok önemli. Türkiye'nin NATO'nun içerisinde hava gücü çok önemli.
Biz Türkiye'nin güneyindeki güvenlik sorununu anlıyoruz. IŞİD'e karşı Türkiye ile birlikte çalışmaya devam ediyoruz. Türkiye'nin bu depremden çok büyük zarar gördüğünü biliyoruz. Suriye'deki insanlara yardım etmemiz çok önemli.
Çin, Rusya'ya silah yardımı yaparsa ciddi yaptırımlarla karşılaşır
Çin ve Rusya konusuna gelirsek, biz endişeliyiz. Çin'in Rusya'ya silah yardımı yapmasından korkuyoruz. Bu şekilde yaptırımların ihlali de söz konusu. Çin bizim anlattığımız riskleri anladı. Diğer ülkeler de aynı şekilde Çin'in Rusya'ya yardım etmeye devam etmesi halinde ciddi yaptırımlar uygulayabileceğini bildirdi."