Aşı karşıtı aile sayısı 23 bine ulaştı, kızamık vaka oranı 5 kat arttı

20-01-2020
Rûdaw
Etiketler Türkiye Türkiye Tabipler Birliği Aşı
A+ A-

Haber Merkezi - Türk Tabipleri Birliği verilerine göre, çeşitli gerekçelerle çocuğuna aşı yaptırmayan aile sayısı 23 bine çıktı. 2019’un ilk 9 ayında kızamık vakaları önceki yıla göre 5.2 kat artıp 2 bin 666’ya ulaştı.

Türkiye’de ve dünyada çocuklarını farklı sebeplerle aşılatmayan aile sayısı hızla artıyor.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) verilerine göre, söz konusu durumdaki aile sayısı yedi yılda 183’ten 23 bine yükseldi. 2019’un ilk dokuz ayında kızamık vakaları önceki yılın aynı dönemine kıyasla 5.2 kat arttı ve 2 bin 666 oldu.

Post modernler ve bazı dini gruplar karşı

Gazete Duvar’ın haberine göre TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Filiz Ünal, aşı reddinde iki grubun etkili olduğunu belirtti. “Biri dini gruplar, günah sebebiyle, diğeri aşının güvenli olduğuna yönelik soru işaretleri bulunan post modernler” dedi.

Bakanlık ile DSÖ verileri uyuşmuyor

TTB Başkanı Sinan Adıyaman, Sağlık Bakanlığı’nın bulaşıcı hastalıklara ilişkin “sorun yok” açıklamalarıyla Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kızamığa dair verilerinin uyuşmadığını söyledi.

Türkiye’de 2017 itibarıyla kızamık vakalarının sayısı 69’du. 2018’da sayı 510’a, 2019’un ilk dokuz ayında önceki senenin aynı dönemine oranla 5,2 kat artarak, 2 bin 666’ya ulaştı.

Zaman kaybetmeden gereği yapılmalı

Herhangi bir müdahalede bulunulmadığında daha da büyüyebilecek bir kızamık salgını bulunduğuna dikkat çeken TTB Başkanı Adıyaman, “Sağlık Bakanlığı’nı daha fazla zaman kaybetmeden, muhataplarını da bilgilendirerek, gereğini yapmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

Uzmanlar, “Nesneleştirmeye yol açan aşı reddine, çocuğun üstün yararı gözetilerek karar verilmeli” diyor.

2,7 milyon çocuk risk altında bulunuyor

DSÖ’ye göre 2013 ve 2015’deki kızamık salgınında hastalananların çoğu aşısız çocuklardı. Aşı yapılmadığında yılda 2,7 milyon çocuğun kızamık komplikasyonlarına bağlı ölüm riski bulunuyor.

Aşı konusunda hukuki boşluktan da bahseden TTB Başkanı Adıyaman, “Ebeveynin yararını oluşturmak için çocuğun nesneleştirilmesine neden olan aşı reddi tercihine, çocuğun üstün yararı gözetilerek karar verilmeli” tavsiyesinde bulundu.

Prosedürde aksamalar yaşanabiliyor

Öte yandan Dr. Filiz Ünal, Türkiye’de aşı oranında görülen düşüşün diğer bir sebebini de okul çağında yaşanan kırılmalar diye açıkladı. ”Ya okuldaki prosedürler nedeniyle bir aksama yaşanıyor ya da aileler okul döneminde yapılan aşıları reddediyor” bilgisini paylaştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli