Sancar’dan Rûdaw’a: Bu abluka Türkiye’nin tablosudur, hesap verecekler!

İstanbul (Rûdaw) - HDP İstanbul İl Eş Başkanı Ferhat Encü'ye dün polis tarafından tokat atılmasını protesto etmek için bugün Kadıköy'de düzenlenen eylemde HDP eş genel başkanları ve parti milletvekilleri polis ablukasına alındı. Rûdaw’a konuşan Sancar, “Bizi bu ablukalar yıldıramaz. Dün atılan tokat sandıkta büyük bir cevap olarak bu iktidara geri dönecektir” dedi.

Hasta ve infazları yakılan tutukluların serbest bırakılması için dün Kadıköy'de yapılan yürüyüşte polis, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü Eşbaşkanı Ferhat Encü’ye tokat atmıştı.

Durumu protesto etmek amacıyla bugün HDP Kadıköy İlçe binası önünde basın açıklaması yapmak isteyen HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve Mithat Sancar polis tarafından ablukaya alındı. Polis eş başkanların ilçe binasına girmelerine izin vermedi.

İl binası önünde eş başkanların yanı sıra, HDP milletvekilleri, Emek ve Özgürlük İttifakı temsilcileri, sivil toplum örgütü temsilcileri ile çok sayıda kişi hazır bulundu.

34 kişi gözaltına alındı

Polisin ablukaya aldığı ilçe binası önünde “Ferhat Encü onurumuzdur”, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları atıldı.

Ardından polis  göstericilere biber gazı sıkarak müdahalede bulundu.

Rûdaw muhabiri Raswin Sterk, Ferhat Encü ile HDP İstanbul İl Eşbaşkanı İlknur Birol'un da aralarında olduğu yaklaşık 34 kişinin gözaltına alındığını aktardı.

“Bu tokat sandıkta büyük bir cevap olarak bu iktidara geri dönecektir”

Rûdaw muhabirine konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Şu gördüğünüz abluka Türkiye’nin içinde bulunduğu durumun bir özetidir. Burada halkın iradesi, adalet, demokrasi ve hukuk ablukadadır. Partinin eş genel başkanı partisinin ilçe binasına sokulmuyor. Binlerce polis burada. Her türlü hukuksuzluk serbest. Suç imparatorluğu kuruldu, her türlü suç serbest ama halkın iradesi ile seçilmiş milletvekillerinin ve Türkiye’nin üçüncü büyük partisinin eş genel başkanlarının basın açıklaması yapması yasak, hem de binlerce polisle yapılmış bir abluka. Bu Türkiye’nin tablosudur. Ama biz bu ablukayı kıracağız, bu abluka düzenini bitireceğiz. Sorumluların hepsi önce sandıkta, sonra adalet önünde hesap verecek. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

Sancar, “Yıllardır büyük mitinglerde böyle tedbirler alındığını görüyoruz ama ilk defa bir basın açıklaması için bu kadar yoğun bir güvenlik önlemi var. sizce bu neyin mesajı?” şeklindeki soruya ise, şöyle yanıt verdi:

“Korkunun ifadesidir bu. Korkuyorlar. Bizden korkuyorlar, demokrasi mücadelesinden korkuyorlar, özgürlük mücadelesinden ve HDP’nin oluşturduğu büyük demokrasi ittifakından korkuyorlar. Bu kadar büyük bir polis yığınağı ve böyle bir abluka bir tek korkuyla açıklanabilir. Bu çürümüş düzen, bu suç imparatorluğu korku ile ayakta kalmaya çalışıyor. Korkunun yarattığı saldırganlık, hırçınlık, hukuksuzlukla, öfke ve baskıyla ayakta kalmaya çalışıyor. Bütün bu gördükleriniz demokrasi mücadelesinden duyulan büyük korkunun bir gösterisidir. Ama bizler bu mücadeleden geri adım atmayacağız, biz bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz. Sandıkta en açık cevabı, en net cevabı vereceğiz. Sonra da adalet önünde bütün bu hukuksuzlukların hesabını tek tek sorulacak. Bir adalet düzeni gelecek bu ülkeye ve o düzen içinde hukuk kuralları içinde bütün sorunlular çözülecek, suçlular hesap verecek. Bundan kimsenin şüphesi olmasın bizi bu ablukalar yıldıramaz. Dün atılan tokat sandıkta büyük bir cevap olarak bu iktidara geri dönecektir.”

Paylan: O tokat Kürt halkının ve halkların iradesine atılmıştır

Rûdaw’a konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan da, “Dün sevgili Ferhat Encü’ye atılan tokat, Kürt halkının iradesine ve halkların iradesine atılmıştır ve her birimiz o tokadı yüzümüzde hissettik. Büyük bir öfkeyle doluyuz, bu öfkemizi de burada anayasal hakkımız olan protesto ile göstermek istedik. Ama bugün daha büyük bir devlet terörü ile karşı karşıyayız” dedi.

Paylan, “Eğer anayasayı yok sayıyorlarsa bu ülkede bir darbe olmuş demektir. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu eliyle ülkede bir darbe hukuku yürütülmektedir. Bu darbe hukukuna karşı demokratik haklarımızı kullanmaya çalışıyoruz. Ama o tokadın cevabını da üç vakte kadar tabi önce sokakta siyaset yaparak, daha sonra sandıkta vereceğiz. Başta Kürt halkı olmak üzere, demokrasiye, barışa inanan herkes o tokadı yüzünde hissetti ve sandığa kararlıca gidip bu tokadın hesabını soracağız” ifadelerini kullandı.

Geçmişte kendilerini yargılayanların bugün “FETÖ” adıyla hapiste olduğunu belirterek, Garo Paylan, “Burada bu terörü yapanlar da hukuk önünde bunun hesabını verecekler. Mutlaka ama mutlaka bu ülkeye hukuku, adaleti ve barışı getireceğiz” diye belirtti.

Temelli: İktidar Kürt düşmanlığıyla yoluna devam edeceğini sanıyor

HDP Van Milletvekili Sezai Temelli de, partililere saldıran, küfreden bir kamu görevlisi hakkında tahkikat başlatılacağına il binalarının “hukuksuz" bir şekilde abluka altına alındığını söyledi.

Temelli, “Hukuksuzluğa hukuksuzluk ekleniyor. Yasa tanımamazlığa devam ediliyor ve bunu görev edinmiş bir vali var. Anayasal suç işleyen bir vali var. Burada bu teşhir olmuştur. Suçlarını örtbas etmeye çalışıyorlar” dedi.

Sezai Temelli, “Bu iktidar Kürt düşmanlığıyla, savaşla, tecritle, saldırıyla, baskıyla ayakta kalabileceğini hatta önümüzdeki seçimleri alıp, yoluna devam edeceğini sanıyor. Aslında bu iktidar buralarda ne kadar çöktüğünü, çürüdüğünü ve yitip gittiğini akşam oturup televizyonda seyretsin. HDP üzerinden bütün bir ülke cendereye alınmaya çalışılıyor” ifadelerini kullandı.

“Ama bunun sonu gelmiştir” diyen Temelli, “Dün bunu çok açık bir şekilde İstanbul il eş başkanımıza saldırarak çok net bir şekilde ortaya koymuşlardır ki artık karşı karşıya olduğumuz şey kokuşmuş, çürümüş bir anlayıştır” şeklinde konuştu.