Olaf Scholz: Suriye'deki savaşın sonuçları konusunda Türkiye'ye desteğimiz sürecek

3 saat önce
Etiketler Erdoğan Olaf Scholz Göç AB
A+ A-

Haber Merkezi – Türkiye’yi ziyaret eden Almanya Başbakanı Olaf Scholz, “Göç ve mülteciler konusunda Türkiye önemli çabalar harcıyor. Suriye'deki savaşın sonuçları konusunda Türkiye'ye desteğimiz sürecek. Türkiye ve AB arasında ilişkilerin gelişmesini arzu ediyoruz” dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün İstanbul’da Almanya Başbakanı Olaf Scholz'u kabul etti.

Dolmabahçe'de yer alan Cumhurbaşkanlığı Çalışma Ofisi'ndeki kabul basına kapalı yapıldı. Görüşme yaklaşık 1 saat sürdü.

Kabulde, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Türkiye Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Türkiye Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç da hazır bulundu.

Ortak basın toplantısı düzenlendi

Kabulün ardından Erdoğan ve Scholz çalışma yemeğine geçti. Daha sonra ortak basın toplantısı düzenlendi.

Erdoğan ortak toplantıda, “İki ülke arasındaki dostluk anlaşmasının 100. yıldönümü. NATO müttefikimiz Almanya ile her alanda yoğun ilişkilere sahibiz. İkili ticaretimiz 50 milyar dolara ulaştı, hedefimiz 60 milyar dolara ulaşmak. Aşırı sağcı akımlar Avrupa'da yükseliyor. Bu durum yurt dışında yaşayan kardeşlerimizi tedirgin ediyor. Alman hükümetinin izlediği birleştirici tutum üzerinde durduk.

Almanya'nın kamu güvenliği bakımından da ciddi tehdit teşkil eden PKK ve FETÖ başta olmak üzere terör örgütleriyle birlikte mücadele kararlılığına ulaştık. Bölgede yaşanan insanlık dramı devam ediyor. Acilen kalıcı ateşkesin sağlanması ve İsrail üzerindeki gerekli baskının oluşması için elimizden geleni yapmamız şart. Bölgede yaşanan insanlık dramı devam ediyor. Acilen kalıcı ateşkesin sağlanması ve İsrail üzerindeki gerekli baskının oluşması için elimizden geleni yapmamız şart.

Lübnan'da Türkmenler de var, kapımız açık

Suriye'den bize ilk etapta 4 milyon civarında mülteci geldi. 3.5 milyon mülteci şu an ülkemizde. Sayın Merkel döneminde beraber görüşerek bu süreci çalıştırdık. Kapımız onlara hep açık olmuştur ve şu anda da açıktır. Orta Doğu'dan, Lübnan'dan ülkemize gelen olursa biz kapımızı onlara açık tuttuk. Lübnan'da Türkmenler de var. Kapımız açık” diye konuştu.

Scholz: İsrail konusunda farklı fikirlere sahibiz

Erdoğan'ın açıklamalarının ardından sözü alan Şansölye Scholz da şunları söyledi:

“Burada olmaktan dolayı çok mutluyum. Yakın bilgi alış verişlerinde bulunmamız çok önemli. Hem ikili konularda hem de dünyadaki konularda. Ukrayna'ya Rusya'nın saldırısını hepimiz uluslararası hukukun bir ihlali olarak gördük. Ancak bu savaşın sonsuza kadar sürmemesi için ne yapabiliriz? Rusya, tüm Avrupa'nın güvenliğini tehlikeye atıyor. Ancak biz İsrail konusunda farklı fikirlere sahibiz. 7 Ekim'deki Hamas saldırısı korkunç bir suçtu. İkili bir devlet çözümü olmalı. Hem Filistin hem de İsrail için. Göç ve mülteciler konusunda Türkiye önemli çabalar harcıyor. Suriye'deki savaşın sonuçları konusunda Türkiye'ye desteğimiz sürecek. Türkiye ve AB arasında ilişkilerin gelişmesini arzu ediyoruz.”

“Almanya Suriyeli suçluların Türkiye'ye gönderilmesini istiyor”

"Almanya, Suriyeli suçluların Türkiye'ye iadesi konusunda destek istiyor. Türkiye'nin bu konudaki yaklaşımı nedir? Avrupa Birliği'ne nasıl destek olabilirsiniz?" sorusuna Scholz, şu cevabı verdi:

"Bu konuda maddi bir yardım da veriliyor. Göç konusundaki işbirliği için teşekkür ediyorum ama suç işlemiş Suriyeliler konusunda şunu söylüyorum. Suç işleyenler geri gönderilmeli. Afganistan'a bir kısmını gönderdik. Bu konuda birçok partnerimiz var. İşbirliklerimiz var."

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan / Video alıntısı / Rûdaw

DEM Parti: Bunu bir çözüm süreci olarak tanımlayamıyoruz

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, "Bir çözüm süreci var mı, yok mu? Siyasi iklimin yumuşatılması için bazı tutumlarla karşı karşıyayız. Ama bunu bir çözüm süreci olarak tanımlayamıyoruz. Kürt meselesiyle ilgili başlamış birtakım tartışmalar olarak tanımlıyoruz" dedi.