DTSO tarihinde bir ilk: İş kadını Nevin İl, Meclis Başkanı oldu
Erbil (Rûdaw) – Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) üyelerinin katılımıyla yapılan seçimle belirlenen DTSO Meclisi, yeni dönemde Meclis Başkanlığına kadın başkan seçerek, oda tarihinde bir ilki gerçekleştirdi.
DTSO Meclisi 2022-2026 döneminin ilk meclis toplantısını gerçekleştirdi.
Meclis Üyelerinin yoğun katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda Meclis Başkanlığı, Başkan Yardımcılığı ve Katip Üyeliği seçimi yapıldı.
Oda tarihinde bir ilk
DTSO Meclis Üyelerinin oy birliğiyle Meclis Başkanlığına Nevin İl, Başkan Yardımcılığına Salih Eren ve Mehmet Tazgel, Katip Üyeliğine ise Turhan Uslu seçildi.
Böylelikle DTSO Meclisi Kadın Meclis Başkanı seçerek oda tarihinde bir ilki gerçekleştirdi.
Rûdaw’ın “Bakur” (Kuzey) bültenine katılan ve aynı zamanda Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği (DOGÜNKAD) üyesi olan İl, seçilmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
“Bizler bu çalışmayı yaklaşık 5 yıldır sürdürüyorduk, DTSO bünyesinde yoğun bir çalışma sürdürdük. Bunlardan biri de İş Kadınları Meclisi’ydi. Meclisi kurma hedeflerimizden biri de kadınların iş dünyasında eşit temsil edilmemesi sorunu vardı.
Diyarbakır tarihinde ilk defa 2009 yılında bir kadın seçilmiş, daha sonra 2013 yılında bir kadın seçilmiş ve 2018 yılında biz aday olduğumuzda 4 kadınla Ticaret Odası organlarında yer aldık. 2’si meclisteydi, 2’si de meslek komitesindeydi.
Ekim ayında yapılan seçim sonucu toplam 35 kadın çeşitli organlarda görev aldık. Daha sonra seçimle beraber Meclis Başkanı olarak mutabakat sağlanan ve uzlaşılan kadın olarak Meclis Başkanlığına aday gösterdiler.”
“Diyarbakır’da ve Kuzey’de ciddi bir iş kadını kitlesi oluştu”
İş kadınlarının görünür olmadığını belirten İl, şöyle devam etti:
“Diyarbakır’da iş kadınlarının sayısının az olduğunu düşünmüyorum. Sadece sahada görünür değiller. 2018’de meclise seçildiğimizde kadın yetkili şirket sayısı 1900’lü rakamlardaydı. Bu Ekim’de sayılara baktığımızda sayı 4 binlere çıkmış. Yani ciddi anlamda bir yükseliş sağladık.
Şu anda Diyarbakır’da ve Kuzey’de ciddi bir iş kadını kitlesi oluştu. ‘Türkiye genelinde yüksek, Diyarbakır’da düşük’ tespiti çok doğru değil.
DTSO’nun tüm etkinliklerine aktif katılım sağlayarak iş dünyasındaki kadınların devletin çeşitli fırsatlarını duymalarını, haberdar olmasını ve yararlanmasını sağlayan bir politika yürüttük."