Erdoğan’dan 5’inci kol: MANKURTLAR!

Haber Merkezi – Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye’ye gelmemesini isteyen aydınları “mankurt” olarak nitelendirdi.

 

Erdoğan bugün, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde muhtarlarla biraraya geldi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, televizyonların canlı yayımladığı konuşmasında, "Terörü, biz ne yapacağız yapacağız, Allah'ın izniyle diz çöktüreceğiz. Bundan hiç endişeniz olmasın" dedi.

 

İçeride ve dışarıda Türkiye'yi rotasından çıkarmayı hedefleyenler olduğunu ifade eden Erdoğan, şunları söyledi:

 

“Onlara diyorum ki başaramayacaksınız, kardeşliğimizi bozamayacaksınız, bayrağımızı indiremeyeceksiniz, ezanlarımızı susturamayacaksınız, bizi 2023 hedeflerimizden vazgeçiremeyeceksiniz, 2053 ve 2071 vizyonlarımızdan uzaklaştıramayacaksınız, bizim için kurduğunuz tuzaklara inşallah siz düşeceksiniz, bin yıllık vatanımızda bizi parya durumuna düşüremeyeceksiniz."

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Almanya Başbakanı Türkiye'ye geliyor, kendilerine akademisyen diyen bir güruh çıkıp, bir sürü yalan yanlış gerekçenin ardından 'gelmeyin, bu ziyaret Erdoğan'a ve Davutoğlu'na destek anlamı taşır' diyor. Bu girişimin adı beşinci kol faaliyetidir. Bu girişimin içinde yer alanları ben birer mankurt olarak görüyorum" dedi.

 

100 kişi imzalamıştı

 

Türkiye’ye yapacağı ziyaret öncesi bir araya gelen 100 aydın, Merkel’e rahatsızlıklarını dile getirdikleri bir mektup göndermişti.

 

Türkçe, Almanca ve İngilizce olarak hazırlanan mektupta, ziyaretin seçim döneminde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu’na destek şeklinde algılanacağı için yadırgandığı ifade edilmişti. 

 

Aralarında Cengiz Aktar, Koray Çalışkan, Nuray Mert, Özgür Mumcu ve Baskın Oran’ın da bulunduğu aydınlar, mektupta şu ifadelere de yer vermişti:

 

“Yapacağınız ziyaretin kampanya ikliminde siyasi bir destek olarak görüleceğinden ve AB’nin en önemli değerlerini çiğneyen siyasetçileri taltif etme ihtimalinizden dolayı akademisyenler olarak fevkalade rahatsızız.

 

Sn. Erdoğan ve Sn. Davutoğlu ile yapacağınız ortak basın toplantısında bu hususları gündeme getirmenizi rica eder, ülkemizi demokrasimizin güçleneceği günlerde de ziyaret etmenizi umarız.”

 

Mankurt nedir?

 

Türk, Altay ve Kırgız efsanelerinde bahsedilen bilinçsiz köle.

 

Mankurt haline getirilmek istenen kişinin başı kazınır, başına ıslak deve derisi sarılır ve böylece elleri kolları bağlı olarak güneş altında bırakılır. Deve derisi kurudukça gerilir. Gerilen deri başı mengene gibi sıkar ve inanılmaz acılar vererek aklını yitirmesine neden olur.

 

Böyle bir kişi bilinçsiz ve her istenen şeyi sorgusuzca yapan bir köleye dönüşür.


Türk Dil Kurumu'nun sözlüğünde ise "mankurt" için, "ulusal kimlikten uzaklaşan, içinde bulunduğu topluma yabancılaşan" deniliyor.