Ensarioğlu: Referanduma karşı çıkmak yanlış

19-09-2017
Rûdaw
Etiketler Galip Ensarioğlu Kürdistan Referandumu
A+ A-

Haber Merkezi – AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, hükümetin referandum karşıtı politikasını eleştirdi, Kerkük’ün Kürtlerde kalmasının, Türkiye açısından daha iyi olacağını vurguladı.

 

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, Ensarioğlu'nun açıklamalarına da yer verdiği bugünkü yazısında, Ensarioğlu’nun, "Referanduma karşı çıkmamız yanlış" dediğini aktardı.

 

Ensarioğlu’nun, “Bu noktaya gelinmesine Bağdat’ın mezhebi yönetim tarzı, Kürtleri ve Türkmenleri dışlayan tutumu neden oldu. Türkiye’nin Erbil’le yaptığı petrol anlaşması da Bağdat ile arasının açılmasını hızlandıran faktördü” dediği belirtildi.

 

Ankara’nın tepkisiyle ilgili Ensarioğlu, “Sorun bizim tepkimizde; ben bu tepkileri abartılı buluyorum... Diyelim ki Kerkük hassasiyetimiz var... Peki, Kerkük’teki Araplar bize Kürtlerden çok daha iyi dost mu? Kerkük’ün Arap bölgesinde kalması sorun olmuyor da Kürt bölgesinde kalması mı sorun oluyor?” ifadelerini kullandı.

 

AK Parti milletvekilinin, devamında şunları söylediği kaydedildi:

 

“Bu konuda ABD’ye rest çeken Barzani bizden mi korkacak? Aksine Kerkük’ün Kürt bölgesinde kalması bizim açımızdan çok daha iyidir. Arap bölgesinde kalırsa petrolün taşınmasında problem olur. Kürt bölgesinde kalırsa bugüne kadar yaptığımız gibi hem pazarlarız hem de çıkarırız. Barzani geçmişte bu konuda ABD’yi karşısına alma pahasına Türkiye ile petrol anlaşması imzaladı.”

 

“PKK ve DBP karşı”

 

Referanduma karşı çıkan açıklamaların gittikçe “aşırı, katı milliyetçi söyleme dönüştüğünü” belirten Ensarioğlu, bunun “zarar verici bir noktaya gittiğini” ekledi.

 

İran, Değişim Hareketi (Goran), PKK ve Demokratik Bölgeler Partisi’nin referanduma karşı çıktığını hatırlatan Ensarioğlu, “Bunlar karşı çıkıyorsa o zaman Türkiye’nin lehine tersi bir durum var...” dedi.

 

“İran’ın Akdeniz’e ulaşma projesini, Şii blokunu oluşturma çabasını kesecek, onu durduracak tek yapı Sünni Kürdistan’ın bağımsızlığıdır” diyen Ensarioğlu, referanduma karşı çıkışın devlet politikasına dönüşmesi halinde Türkiye’deki Kürtlerde duygusal kopuşların yaşanacağını ifade etti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli