Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi: İran, Ankara-Şam ilişkilerinin normalleşmesinde rol üstlenmeli

Erbil (Rûdaw) - İran medyası, Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi'nin, Ankara'nın Şam ile ilişkilerini normalleştirmek için İran'ın kilit bir rol oynamasını beklediğini belirttiğini bildirdi.

Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Hicabi Kırlangıç, İran Devrim Muhafızları Güçlerine (Pastaran) yakın IRNA’ya verdiği röportajda, Ankara'nın "Suriye'nin kuzeyinden Türkiye'ye yönelik herhangi bir terör tehdidi" istemediğini ve bunun başlıca sebebinin, Rojava’daki Kürt güçleri olduğunu ifade etti.

Geçtiğimiz iki ay içinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, birkaç kez Suriyeli mevkidaşı Beşar Esad ile bir araya gelme niyetini dile getirmiş, ancak Suriye, ilişkilerin normalleşmesi için Türkiye'nin tüm askerlerini ülkesinden çekmesi gerektiği şartını iler sürmüştü.

İran medyasında yer alan haberlere göre, Türkiye'nin İran Büyükelçisi, Şam'ın Türkiye'nin askerlerini çekmesi konusundaki ısrarının "Amerika'nın Suriye'de yarattığı kaosu" hoşnut ettiğini kaydettiği bildirildi.

Türkiye, Suriye Demokratik Güçleri'nin (DSG) ana bileşeni  Halk Savunma Birliklerini(YPG) Kürdistan İşçi Partisi (PKK) ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle “terör örgütü” olarak tanımlanıyor.

"Türkiye'nin başka ülkelerin topraklarında gözü yok"

Türkiye Büyükelçisi, ABD'yi Suriye'de "terör örgütlerine" destek vermekle suçladı ve "Pek çok terör grubunun" Suriye'de "oluşturulmuş" olduğunu belirtti.

Ayrıca "Türkiye’nin başka ülkelerin topraklarında gözünün olmadığını, sadece kendi güvenliklerini sağlamak istediklerini" ve "Suriye'nin toprak bütünlüğüne büyük önem verdiklerini" söyledi.

Kırlangıç, İran ve Türkiye'nin bölgedeki sorunları birlikte çözebileceğini ve barışın sağlanmasında büyük bir rol oynayabileceğini düşündüğünü belirtti.

"İran, Türkiye ile Suriye ilişkilerin barışçıl bir yola girmesinde rol oynaya bilir"

Büyükelçi, "Kararları kendimiz almalıyız ve bölgede barışı sağlamalıyız. İran ve Türkiye'nin bu konuda önemli bir rolü var. İran'ın Suriye ile olan ilişkileri, Suriye'nin Türkiye ile barışçıl bir yola girmesine yardımcı olabilir" dediği aktarıldı.

Türkiye'nin "diğer ülkelerin topraklarına göz dikmediğini, sadece kendi güvenliğini sağlamak istediğini" ve Ankara'nın "Suriye'nin toprak bütünlüğüne büyük önem verdiğini" vurgulayan Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi, ayrıca "Suriye'nin parçalanmasının" bölgedeki sorunlara neden olabileceği uyarısında bulunduğu belirtildi.