Mardin’de 5 çocuklu mülteci aile 3 aydır dükkanda yaşıyor

Mardin (Rûdaw) - Mardin'de ev kiralayamadıkları için 3 aydır ikinci el dükkanında yaşayan Münir Tahir ve ailesi yetkililerden ve yardımseverlerden destek bekliyor.

Suriye’deki savaş nedeniyle Halep’ten kaçarak Mardin’e gelen Münir Tahir, eşi Necah Tahir ve 5 çocuğu ile ikinci el eşyaların sarıldığı bir dükkanda yaşıyor.

Aile 3 ay önce ev ikamet ettikleri evden sahibinin “akrabam yerleşecek” diyerek çıkarıldı. O zamandan beri ev bulamayan aile, başvurdukları diğer yerlerde de “kalabalık” oldukları gerekçesi ile ev tutamadı.

Münir Tahir, dükkânda hurda ve ikinci el eşya satarak ailesini geçindirmeye çalışıyor. Hiç bir yerde uygun fiyata kiralık ev bulamadıklarını belirten Tahir, tüm bu nedenlerden ötürü dükkana yerleşmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Münir Tahir, “Burada kalmaya mecburum, gidebileceğim bir yer yok. Eşim hasta, kızlar banyo yapamıyor. Her şeyimiz bu dükkanın içinde, gerçekten çok zor” dedi.

Yatıp kalktıkları dükkan sağlıklı yaşam koşullarından çok uzak. Aile, burayı yaşam alanı olarak kullandıkları için dükkanın sahibinin de onları çıkarmak istediğini, bu nedenle sokakta kalabileceklerini belirtti.

Anne Necah Tahir, “Çocuklar yarın birgün okula gidecek. Bu durum çok zor. Çocukların bir eve ihtiyacı var, çok yoruluyorlar. Banyo burada, tuvalet burada. Onlar da rahat edemiyor” diye konuştu.

Cemile, Suat, Muhammed, Ahmed ve Hanna isimli çocukların beşi de öğrencidir. Evin büyük kızı Cemile ressam, diğer kızı Suat ise hentbolcu. Ancak çocukların bu kötü koşullarda derse veya spora hazırlanması çok zor. Aile, en azından çocukların eğitimlerine devam etmeleri için yetkililerden ve hayırseverlerden destek istiyor.

Evin büyük kızı Cemile, “Ben ve kardeşlerim güzel bir eğitim istiyoruz. Güzel bir meslek sahibi olmak istiyoruz. Annem ve babamın yaşadıklarını biz yaşamayalım” dedi. Kardeşi Suat ise, “Eşyalarımız üst üste. Burada nefes bile alınamıyor. Savaştan kaçarak geldik, iyi bir yaşam için ama burada daha çok zorlanıyoruz” şeklinde konuştu.

Evin küçük oğlu Ahmed de dükkanda yemek yapmanın ve yemenin zor olduğunu, bu şekilde okula nasıl gideceğini bilmediğini söyledi. Küçük Ahmed, “Kalabilecek bir ev istiyoruz” dedi.