Erbil (Rûdaw) – Suriyeli göçmenler Türkiye'nin sıcak gündem maddelerinden biri olmaya devam ediyor. Muhalefet partileri de konuyla ilgili görüş ve önerilerini içeren raporlar hazırlıyor. Genel olarak muhalefet, Suriyeli göçmenleri ülkelerine geri göndermekten yana. Ancak hükümete göre muhalefetin şimdiye kadar ciddi bir çözüm projesi yok.
Türkiye'nin muhalefet partilerinden Ali Babacan'ın liderliğindeki DEVA Partisi, göç ve mültecilerle ilgili bir rapor hazırlayarak kamuoyuna duyurdu. DEVA Partisi’na göre Suriyeli göçmenlerin dönüşü için Şam ile iyi ilişkiler kurulması gerekiyor.
DEVA Partisi Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, "Hükümetin kötü politikaları nedeniyle vatandaşlarımız göç konusunda kendilerini çaresiz hissediyorlar. İnsanlar sınırlarımızın herkese açık olduğunu görüyor. Halkımız hükümetin yanlış politikaları nedeniyle göçmenlere ve mültecilere karşı duyarlı hale geldi ve ne yazık ki bunlara karşı tavırlar arttı” değerlendirmesinde bulundu.
DEVA Partisi’nin raporundan bir gün sonra Gelecek Partisi de aynı konuda kamuoyuna bir rapor sundu. Bir zamanlar Suriye Muhalefet Konseyi Başkanı olan ve adını Alptekin Hocaoğlu olarak değiştiren Gelecek Partisi kurucularından Alptekin Hocaoğlu'na göre, Suriye hükümeti göç etmiş olan Suriyelileri kabul etmeye hazır değil.
Hocaoğlu, göçmenlerin dönüşüyle ilgili, "Beşar Esad, insanların Suriye'ye dönmesini istemiyor. Esad, bu insanları Suriye'den göndererek çevre ülkelere demografik müdahale yapmak istedi ve başardı. İkincisi, hükümet kimyasal silah kullandıktan sonra halk ile Esad arasındaki ilişki tamamen ortadan kalktı. Beşar Esad, yerinden edilmiş nüfusu artık kontrol edemeyeceğini çok iyi biliyor” diye konuştu.
Ahmet Davutoğlu Genel Başkanı olduğu Gelecek Partisi raporunda, Göç ve Göçmenler Bakanlığı'nın kurulmasından, sınır hizmet ve tedbirlerinin artırılmasından söz ediyor, ancak Türkiye halkının bir kısmına göre mesele raporlar hazırlanarak çözülemez.
Rapora göre, Türkiye'de 3 milyon 763 bin 652'si Suriyeli olmak üzere toplam 5 milyon 506 bin 304 göçmen ve mülteci bulunuyor.
Ülkedeki göç ve göçmenler meselesini değerlendiren halkta da farklı görüşler var:
Gazeteci Remzi Dilan: “Benim için göçmen meselesi sadece hükümetin meselesi değil, sadece muhalefet meselesi değil. Mesele milli bir meseledir ve meseleye partizan bir açıdan değil, milli bir bakış açısıyla bakmak gerekir.”
Esma Turkyılmaz (Ev Kadını): "Bir vatandaş olarak Suriye halkının artık ülkemizde kalmasını istemiyorum, mesele çözülmeli, Suriye'ye gitsinler vatanları için savaşsınlar, biz de barış ve huzur içinde yaşayabiliriz.”
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın