Prof. Dr. Özer: 50 bin kişi daha mı ölsün?

19-08-2015
Adil Harmancî
Etiketler Prof. Dr. AHmet Özer AK Parti Çözüm süreci Kürt sorunu
A+ A-

Van (Rûdaw) – Türkiye’de yaşanan çatışmalara dikkat çeken Toros Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Özer, “Bundan önce 50 bin insanımız gitti, 50 bin kişi daha mı ölsün isteniyor?” diye sordu.

 

Rûdaw’a konuşan Prof. Dr. Ahmet Özer, Türkiye’de toplumun seçimlerden önce olumlu yönde beklentileri olduğunu ancak durumun tersine döndüğünü söyledi.

 

Tolumun en önemli beklentisinin Kürt sorununda kalıcı bir barışın sağlanması olduğunu ifade eden prof. Dr. Özer, şöyle dedi:

 

 “Şimdi neden birdenbire böyle bir ortama girildi? Bana göre bunun iki cevabı var; birincisi, 13 yıldır AK Parti hiç seçim kaybetmemişti. İkincisi ise Rojava’da Kürtler’in kendi kendilerini yönetmesi hazmedilemedi.”

 

Prof. Dr. Özer, “Şu anda Türkiye’nin izlediği bu politika yanlıştır. HDP’nin önü açılmalı ve tıpkı Güney Kürdistan’da olduğu gibi Rojava Kürtleri’ne de dostluk eli uzatılmalıdır” dedi.

 

Türkiye’nin daha önce Kürdistan Bölgesi için de “kırmızı çizgi” gibi ifadeler kullandığını ancak zamanla bunun anlamsız hale geldiğini anlatan Prof. Dr. Özer, “Güney Kürdistan için de ‘kırmızı çizgilerimiz var’ deniliyordu, ama hayat o kırmızı çizgileri yerle bir etti, şu anda Kürdistan Bölgesi en büyük ticari partnerimiz oldu” diye konuştu.

 

“Türkiye eğer Kürtler ile dost olmak istiyorsa, bir kısmıyla düşman kalamaz” diyen Prof. Dr. Özer, hem “çözüm süreci”nin yeniden başlatılması, hem de Rojava Kürleri ile diyalog geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

 

“Bu yol, yol değildir” diye uyaran Prof. Dr. Özer, şunları kaydetti:

 

“Bu savaş zaman kaybetmeden bitirilmeli ve taraflar yeniden masaya oturmalıdır. Bu yol, yol değil, bu yolun bizi götüreceği yer yine bir masadır. Ve eninde sonunda bu masanın etrafında bir araya gelinecek. O nedenle bu kan bir an önce durmalıdır. Bundan önce 50 bin insanımız gitti, 50 bin kişi daha mı ölsün isteniyor?” 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli