Demirtaş: Bugün cezaevinde konuşuyorum, yarın bakarsınız iktidardan konuşurum

3 saat önce
Etiketler Selahattin Demirtaş Cumhurbaşkanına hakaret Dava HDP
A+ A-

Haber Merkezi – “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçlamasıyla açılan davada savunma yapan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş “Bugün cezaevinde konuşuyorum, yarın bakarsınız iktidardan konuşurum” dedi.

Edirne F Tipi Cezaevi’nde 2016 yılından beri tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçlamasıyla açılan dava, Mersin 14. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülüyor. Davanın karar duruşmasında savunmasını yapan Demirtaş “Bugün cezaevinde konuşuyorum, yarın bakarsınız iktidardan konuşurum” dedi.

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında Ankara, Diyarbakır, Mardin ve Mersin’deki çeşitli konuşmaları nedeniyle “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçlamasıyla açılan dava, Mersin 14. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülüyor. Karar açıklanması beklenen duruşmaya Demirtaş, tutuklu bulunduğu Edirne Cezaevi’nden SEGBİS ile katıldı. Savunmasını yapan Demirtaş, “Bugün cezaevinde konuşuyorum, yarın bakarsınız iktidardan konuşurum” dedi.

ARTI Gerçek’ten Abidin Yağmur’un haberine göre, Demirtaş, kendilerini hapiste tutabilmek için yapılan hukuksuzluğun faturasını toplumun ödediğini söyledi:

“Dolar yükseliyor, enflasyon yükseliyor. Ekonomiyi, iktidarın aparatına dönüşen yargı çökertti. Demirtaş ve Kavala hapiste kalabilsin diye emekliler her ay 22 bin TL ödüyor. Memurlar bir maaş ödüyor. Tabiri caizse bedelli hapis yatıyoruz, parasını da siz ödüyorsunuz. Neden? Bu iktidar kalabilsin diye.”

"Bir gün Selahattin Demirtaş olarak bu ülkeyi halkın desteğiyle ben yöneteceğim"

“Bugün cezaevinde konuşuyorum, yarın bakarsınız iktidardan konuşurum” diyen Demirtaş, iddialı olduğunu söyledi. Bir gün Selahattin Demirtaş olarak bu ülkeyi halkın desteğiyle yöneteceğini belirten Demirtaş, “İntikamcı olmayacağız. Bana bugün ceza verirseniz peynire, domatese biraz daha zam yapmış olacaksınız. Hukuka güveni biraz daha azaltacaksınız” şeklinde konuştu.

“Savcı ‘Ben devletin yanındayım’ diyor”

Selahattin Demirtaş, suçlamalara karşılık “Demokratik olması şart değil, her hangi bir ülkede bu mütalaayı okutsak kimse bir şey anlamaz Hukuki değerlendirme adına yek bir satır yok” şeklinde savunmasına başladı.

Demirtaş daha sonra konuşmasına şöyle devam etti:

“Demirtaş kimdir, konuşmayı nerede yapmış, bağlamı nedir, sosyal ve siyasal ortam nedir? Bunlar adına hiçbir şey yok. 12 sene milletvekilliği yaptım, genel başkanlık yaptım, Demirtaş bu konuşmaları niye yapmış mütalaada belli değil. Kopyala yapıştır, sarı çizmeli Mehmet ağa, Selahattin Demirtaş suç işlemiş.”

Savcının kendinden emin olduğunu aktaran Demirtaş, “Bir yanda ‘terörist Demirtaş’ var bir yanda devlet var. Bir yanda devlet var bir yanda Kürt siyasetçi Demirtaş. Onun için savcı ‘ben devletin yanındayım’ diyor. Bu nedenle buradan ceza kararı çıkarsa AHİM’de 18. Maddeden ve 14.Maddeden karar çıkacak. Ayrımcılıkla ilgili karar çıkacak” diye konuştu.

Kürt siyasetçi olarak eleştiri hakkı nedeniyle yargılandığını söyleyen Demirtaş, terör ve şiddetten ceza almadığını söyledi. “Konuşmalarım nedeniyle 55 yıl hapis cezası aldım. Bugün vereceğiniz ceza nedir bilmiyorum?” diyen Demirtaş, “Soma’da 301 kişinin ölümüne neden olanlar 17 yıl ceza aldı. Hrant Dink’in vuran kişi 16 yıl yattı çıktı. Demirtaş konuşmaları nedeniyle 55 yıl ceza aldı” dedi.

“Bana hakaret etmek devlette prim yapıyor”

Gazeteci Nedim Şener ve Hilal Kaplan’ın kendisine açık bir şekilde hakaret ettiklerini söyleyen Demirtaş, “Diyorlar ki yargı bizi korur. İşte savcılığın bu mütaalasına güveniyorlar. ‘Her şehit için bir HDP’li vekil indireceksin’ demek ifade özgürlüğü sayıldı. Hilal Kaplan bana ‘katil’, ‘terörist’ dedi ödüllendirildi, TRT yöneticisi oldu. Bana ceza veren hakimler yükseldi. Bana hakaret etmek, devlette prim yapıyor” dedi.

“Demirtaş’ın ekmeğini yemek furyaya dönüştü” diyen Demirtaş, “Hakaret et, kendini devlete ispatla. Yıllardır bu muamele ile karıştık. Bir de işkence demişim. Bunları durup dururken mi söylemişim, yoksa bir takım olayları mi anlatmışım?” dedi.

“Onlar ırkçı ve faşist, ben Kürdüm”

Sedat Peker’in ‘oluk oluk kan akıtacağız’ sözlerini hatırlatan Demirtaş, savunmasında “Farkımız ne Peker ile Çakıcı ile? Onlar ırkçı faşist, ben Kürdüm. Farkımız bu” dedi.

Düzeni, sistemi ve anayasayı değiştirmek için uğraşan bir siyasetçi olduğunu dile getiren Demirtaş, “Türkiye Cumhuriyeti devletine zarar verecek bir iş yapmadım. Irmakları yabancılara satmadım, dereleri satmadım, zeytinlikleri satmadım. Bunlar devleti koruyor, biz zarar veriyoruz öyle mi? Peker, devletten korku iklimi yaratmak için görev aldığını sonradan itiraf etti. Ben de bunu durdurmak için konuştum 55 yıl ceza aldım.” dedi.

“Ben Kürdüm ve Türklük Sözleşmesi’ni imzalamak istemiyorum”

Barış Ünlü’nün “Türklük Sözleşmesi” kitabına gönderme yapan Demirtaş, “Türklük Sözleşmesini imzalayan herkes devlet için muteberdir. ‘Ben bunu imzalamam’ derseniz vay halinize. Türk bile olsanız fark etmez. Benim de Türk arkadaşlarım var, Türk bakkalım var, Türkçe konuşuyorum, Türkçe yazıyorum, 7 tane Türkçe kitabım var. Türklerle bir sorunum yok. Ben Kürdüm, Türklük Sözleşmesini imzalamak istemiyorum” dedi.

Bu haliyle bu ülkenin vatandaşı olmak istediğini söyleyen Demirtaş. “Bakın bir duvar yazısı: Türk isen övün değilsen, itaat et.. Ben ceza aldığım bu konuşmaları yaparken Cizre’de duvarda bu yazıyordu” diye konuştu.

Hakimden Demirtaş’ın savunmasına müdahale

Demirtaş, bir polisin itiraflarını okurken hakim, “Kitabı okumak isteyen alır okur” diyerek müdahale etti. Demirtaş bunun üzerine, “Savunmamı okuyorum, bu size hikaye mi geldi? Ağır mı geldi anlattıklarım?” diye sordu.

Hakim “Hayır niye ağır gelsin, 3 yıldır dinliyoruz” yanıtını verince Demirtaş, “Ben savunmamı okuyorum. Konforlu bir alanınız var, onu terk edemiyorsunuz” diyerek, tepki gösterdi.

Hakimin, “Savunmanızı alalım, karşılıklı itham yapmayalım” sözleri üzerine Demirtaş, “İnsicamımı bozdunuz. İster kitaptan okurum ister kâğıttan okurum” diye yanıt verdi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli