BTK’dan İndependent Türkçe’ye erişim engeli

19-04-2020
Mihemed Emin Demir
Etiketler İndependent Türkçe Erişim engeli Nevzat Çiçek Yasak
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) kararı ile İndependent Türkçe’ye erişim engeli getirildi. Erişim engeli getirilen siteler arasında İndependent ile birlikte SKY News, Al-Arabiya gibi sitelerde bulunuyor.

BTK, 19 Nisan tarihinde aldığı idari kararla Ortadoğu merkezli bazı sitelere erişim engeli koydu.

Rûdaw’a konuşan Independent Türkçe Genel Yayın Yönetmeni Nevzat Çiçek, “Gece 00:00’dan sonra okuyucularımız siteye girişinden sorunla karşılaşması üzerine sitemize engel koyulduğunu farkettik. Yaptığımız araştırmalarda Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun idari bir kararla Ortadoğu merkezli bazı sitelerle birlikte İndependent Türkçe’ye de engel koyduğunu öğrendik” dedi.

Nevzat Çiçek, mahkeme tarafından alınmış bir kapatma kararı olmadığını, BTK’nın idari bir kararla sitelerini engellediğini ifade etti.

Engelleme kararından önce kendilerine bir uyarı yapılmadığını belirten Çiçek, henüz resmi olarak bir tebligat veya mahkeme kararının kendilerine ulaşmadığını söyledi.

Engellenen siteler arasında SKY News, Al-Arabiya gibi Arap merkezli sitelerin de olduğunu kaydeden Çiçek, sözlerine şunları ekledi:

“Sitemiz Türkiye’de çok sesli habercilik yapan, editöryel bağımsızlığa önem veren ve objektifliğinden taviz vermiyordu. Son dönemlerde özellikle ‘maaşlı trol’ olarak ifade edilen kesimlerin hedefindeydi. Hükümete yakın bir kısım medyada çok ciddi iftira ve algılara maruz kaldık. Özellikle Suudi Arabistan’ın İndependent’e olan ortaklığı ve bunun neticesinde gerilen Suudi Arabistan-Türkiye ilişkilerinin bize yansıması olduğunu düşünüyoruz.

Bir hafta önce Suudi Arabistan’ın Türk sitelerine getirdiği erişim engeline karşı bir misilleme olduğunu düşünüyoruz. Ancak burada hata İngiltere merkezli İndependent Türkçe’nin de bu kategori içerisine alınmış olmasıdır. Daha önce Türkiye ve Rusya gerginliği yaşanmışken aynı şekilde Rusya merkezli bazı internet siteleri de Türkiye’de erişime kapatılmıştı.”

Bu kararın alınmasında Suudi Arabistan’ın Anadolu Ajansı ve TRT Arapça başta olmak üzere erişimi engelleme kararına karşı yapıldığını belirtiliyor.

İngiltere merkezli Independent’ın ana gövdesinin yüzde 70’i Rus sermayesi ve yüzde 30’u Suudi Arabistan sermayesinden oluşuyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli