Bakan Koca’dan ‘deprem bölgesinde ishal salgını iddiaları’na cevap

Erbil (Rûdaw) – Türkiye Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, deprem bölgesinde ishal salgını iddialarına cevap verdi.

Sosyal medya hesabında, “İshal Salgını İddiası Hakkında Kamuoyuna Kanıtlı Açıklama” başlıklı bir açıklamada yapan Koca iddiaları reddetti.

İYİ Parti Genel Başkanı Danışmanı Dr. Hasan Sami Özvarinli’nin ishal salgın açıklamasına tepki gösteren Koca, “İlgili şahsın beyanının asılsız olduğu kayıtlarla sabittir. Bu durum bir salgını işaret etmediği gibi, geçmiş normal dönemlerin vaka oranları ile tam uyumludur. Özetle salgın olduğuna işaret eden hiç bir bulgu saptanmamıştır” ifadelerini kullandı.

Bakan Koca, Hasan Sami Özvarinli’nin iddialarına ilişkin şunları ifade etti:

“İskenderun Arsuz’da kurulan sağlık müdahale alanında başhekim olduğunu iddia eden Dr. Hasan Sami Özvarinli tarafından son 24 saat içinde 500 hasta bakıldığını ve bunların en az yarısının ishal ve kusma şikayeti olduğunu iddia etmektedir. Saat 01.00 ile 08.00 saatleri arasında 7 çocuk hastanın bulantı kusma ve ishal şikayeti ile müracaat ettiğini beyan etmektedir.”

Sağlık Bakanı, “Bölgede salgın hastalık olduğu iddiası üzerine ilgili alanda tutulan hasta kayıtları incelenmiştir. Kayıtlara göre bir önceki gün iddia edildiği gibi 500 değil 332, son 24 saatte ise 251 hastanın bakıldığı görülmüştür. Ayrıca son 24 saatte yalnızca 1 hastanın ishal şikayeti, 1 hastanın kusma, 1 hastanın da bulantı şikayeti ile başvurduğu görülmüştür” diyerek Özvarinli’nin iddialarını reddetti.

“İyi Parti Genel Başkanı Danışmanı unvanını kullanan ve kendisini sözde başhekim olarak tanıtan Dr. Hasan Sami Özvarinli’nin iddiaları sorumsuzca ve tamamen mesnetsizdir” diyen Koca, “Halk sağlığını riske ederek bu tür sorumsuzca davranış sergileyenler hakkında gerekli takibat yapılacaktır” ifadelerine yer verdi.