Hrant Dink, katledilişinin 15. yılında anıldı: ‘15 Eksik Yıl’

19-01-2022
Murat Bulut
Etiketler Hrant Dink Agos
A+ A-

İstanbul (Rûdaw) – Agos gazetesinin kurucusu ve genel yayın yönetmeniliğini yapan Hrant Dink, katledilişinin 15. yılında vurulduğu yerde Hrant’ın Arkadaşlarının buluşma çağrısı ve ‘15 Eksik Yıl’ sloganıyla anıldı.

Hrant’ın eşi ve arkadaşları anma programı kapsamında birer konuşma yaptı.

Hrant’ın eşi Rakel Dink konuşmasına başlarken gözyaşlarına hakim olamadı.

“Kendi dillerini dayatıyorlar ama umudu söndüren olmayalım”

Rakel Dink konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Bu dünya ne zorbalar ne zulümler gördü, gün geldi hepsi yıkıldı. Devirler değişti, ne sultanlar ne padişahlar, ne krallar yıkıldı, yine yıkılacaklar. Köyde köprünün başında silahlarıyla duran, gelenden geçenden haraç alana eşkıya derlerdi, sonra silahları kâğıt parçalarının ardında sakladılar ve adlarına devlet dediler. O kâğıtlarda kendi koydukları kanunlar yazılıydı. Biz inandık, siz inanmayın çocuklar. Herkesin olana benim diyenlere inanmayın. Bu topraklarda yükselen her itiraza ‘dış güçler’ dediler. Doğru sizin içiniz onların dışıdır. Sizin içiniz yandığında onlar hep dışarıda duman var dediler, pencerelerini kapattılar."

Hrant Dink 2007’de katledildi

Hrant Dink 19 Ocak 2007’de Şişli’de Halâskârgazi Caddesi üzerindeki Agos gazetesinin çıkışında, saat 14:54 sıralarında yakın mesafeden yapılan üç el silah atışıyla öldürüldü.

Katil zanlısı, 19 yaşındaki Ogün Samast adlı bir kişi, güvenlik kameralarından elde edilen görüntülerin yayınlanmasından sonra, kendi babası tarafından polise ihbar edilerek Samsun otogarında sivil giyimli jandarma ve polis ekipleri tarafından yakalandı.

Hrant Dink’in cenazesi için, 23 Ocak 2007 Salı günü Şişli’deki Agos Gazetesi önünde bir tören yapılmıştı.

Cenaze törenine kimi kaynaklara göre 40 bin, kimilerine göre ise 100 bin kişi katılmıştı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli