TÜRKİYE BASIN ÖZETİ - “Uludere MİT istihbaratıydı”

19-01-2015
Rûdaw
A+ A-

Haber Merkezi – Roboski Katliamı’nın üzerinden 3 yıldan fazla bir zaman geçti. Faillerinin kim olduğu, istihbaratı kimin verdiği halen tartışılırken dönemin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’den çok önemli bir açıklama geldi. Bugün gazetesine konuşan Şahin, istihbaratın MİT tarafından verildiğini açıkladı. “Biterken müzakere başladı” başlığıyla verilen haberde şunlar kaydedildi:

 

“İdris Naim Şahin, 2011’de KCK’nın Türkiye’yi ahtapot gibi sardığını ancak KCK operasyonlarıyla birlikte örgütün büyük darbe yediğini belirtti. 2012’deki açlık grevlerini ‘senaryo’ olarak değerlendiren Şahin, örgütün 2013’te bitme noktasına getirildiği bir dönemde müzakerelerin başladığını ifade etti. Diyarbakır’da tıpkı Libya ve Tunus’taki gibi kalkışma ortaya konacaktı. KCK’nın dağıtılabileceğini beklemiyorlardı. Büyük oyun bozuldu. Ardından Uludere’deki olay yaşandı. Devleti tuzağa düşüren senaryo uygulandı.

 

O hadisenin (Roboski) istihbarat kaynağı MİT’ti. Bu istihbarat bana da ilgili herkese de geldi. İstihbarat ‘Bahoz Erdal’ın orda olduğuydu. Son anda şifahen de teyit edilmişti. Ancak istihbarat hatalıydı. Başka hatalar da var. ‘hepsi hata mıdır’ sorusu beraberinde geliyor.”

 

Habertürk’te yer alan, “İstanbul’da bombalı tehdit” başlıklı haberde,  İstanbul’da 9 ayrı semtteki bombalardan birinin patladığı diğerlerinin imha edildiği ve eylemleri YDG-H’nin üstlendiği bilgileri yer aldı. Haberde şöyle denildi:

 

“Mecidiyeköy, Bayrampaşa, Alibeyköy, Sultangazi, Maltepe ve Eyüp’te şüpheli paketlerden bomba çıktı. Cadde ve otobüs duraklarını hedef alan bombalar imha edildi; Fatih’te bir trafo yakınına bırakılan patladı. Şans eseri yaralanan olmadı.Kasımpaşa’da ise polisin takibindeki 3 kişi parça tesirli bombayı yere düşürdü. Vatandaşlar, yakaladıkları şüphelileri bantla bağlayarak polise teslim etti. PKK’nın gençlik yapılanması YDG-H Cizre’yi gerekçe göstererek bombaları üstlendi.”

 

Sabah gazetesinde “Üç polis halka bomba yağdırdı” baylıklı haberde ise şu iddialar yer aldı:

 

“Hakkari’de 15 Ocak gecesi Cizre’deki olayları protesto etmek amacıyla toplanan kalabalığa, zırhlı polis aracı ‘Akrep’ten peş peşe ‘Torpil’ adı verilen patlayıcılar fırlatıldı. Araç daha sonra hızla uzaklaştı.”


 

HABER BAŞLIKLARI

 


Hürriyet: Meclis’te ilk makul şüpheli

 

Milliyet: Adalet kartalı

 

Bugün: Bankalara iftira atmak serbest

 

Vatan: Tel tel dökülüyor / 5 ilçede 7 bomba

 

Taraf: Beyefendiye gizli KPSS planı

 

Akşam: Provokasyona paralel torpil

 

Zaman: Dink’in acısı politik kavgaya meze yapılıyor

 

Yeni Şafak: İkinci Cizre senaryosu

 

Star: Rütbeli kumpasa cübbeli kalkan

 

Cumhuriyet: Hükümetten Gezi ölümlerine sansür

 

Türkiye: Hazımsızlık böyle bir şey

 

Özgür Gündem: Özgürlüğü özgürlüğümüz

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli