Medyanın ‘terörist’ ilan ettiği Kürt gazeteci tutuklandı

18-12-2019
Rawin Sterk
Aziz Oruç ve ailesi
Aziz Oruç ve ailesi
Etiketler Aziz Oruç Gazeteci Türkiye HDP Mustafa Kuleli
A+ A-

İstanbul (Rûdaw) – Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinde gözaltına alınan ve Türkiye medyasında “terörist” olarak tanıtılan gazeteci Aziz Oruç’un eşi Hülya Oruç, “İthamları kabul etmiyorum, çünkü benim eşim yanlızca gazeteci ve babadır” dedi. TGS Genel Örgütlenme Sekreteri Mustafa Kuleli de, hükümete yakın medyanın “bir yerlerden talimat almış gibi” Oruç’u hemen damgaladığını söyledi.

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde 11 Aralık günü gözaltına alınan ve Türkiye İçişleri Bakanlığı tarafından “terörist” olarak tanıtılan gazeteci Aziz Oruç, bugün çıkarıldığı mahkemece, “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Rûdaw’a konuşan gazeteci Erdoğan Alayamut, “Kendileri de Aziz Oruç’un yalnızca gezeteci olduğunu biliyor. 7-8 yıldır bu dava içerisinde mücadele ediyor. Gazeteci arkadaşımızın serbest bırakılmasını istiyoruz. İran’da işkence görmüş, burada da 7 gün gözaltında kaldı” dedi.

2009’da Denizli’de öğrenciyken hakkında dava açılan Oruç, 2017’de “örgüt üyeliği” suçlamasıyla yargılandığı davada cezası kesinleştiği için ailesi ile birlikte Kürdistan Bölgesi’ne geçti. Oruç’un Türkiye’de 6 yıl boyunca değişik kentlerde gazetecilik yaptığı belirtiliyor.

Diyarbakır doğumlu ve 2 çocuk babası Oruç’un eşi Hülya Oruç da eşinin Avrupa’ya gitmek için İran üzerinden geçtiği Ermenistan’a geçerken gözaltına alındığını, gözaltında iken Ermenistan polisinin şiddetine maruz kaldığını, daha sonra teslim edildiği İran askerlerinden de aynı muameleyi gördüğünü söyledi.

Rûdaw’a konuşan Hülya Oruç, “Bu durum illegalize edilmeye çalışılıyor. Eşim her gazetecinin yaşadığı sıkıntıları yaşıyor. Buna mecbur edildik. Gerçekler birgün gün yüzüne çıkacak. Zaten ithamların hiçbirini kabul etmiyorum, ağzıma bile almıyorum. Çünkü benim eşim yalnızca gazetecidir ve babadır” diye konuştu.

Aziz Oruç 11 Aralık’ta ayakları çıplak ve üstü başı yırtılmış halde, HDP Doğubayazıt İlçe Eş Başkanı Abdullah Ekelek ile birlikte Doğubayazıt-Ağrı karayolunda araç beklerken polisler tarafından gözaltına alınmıştı. Türkiye İçişleri Bakanlığı ve medya haberi, “Türkiye'ye giriş yapan PKK'lı terörist ve yardım eden HDP ilçe başkanı yakalandı” başlığıyla vermişti.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Örgütlenme Sekreteri Mustafa Kuleli de, “Hükümete yakın medya, belli ki bir yerlerden talimat almış, Aziz Oruç teröristtir diye yazıyor. Ortada hiçbirşey yok, tartışma bile yokken hemen damgalıyorlar ve linç etmeye çalışıyorlar. Bu gazeteciler için böyle olduğu gibi tüm yurttaşlar için de böyledir. Biz kendimize bir ayrıcalık, imtiyaz talep etmiyoruz. Sadece hukukun, demokrasinin, gazeteciliğin evrensel ilkelerinin yerine getirilmesini bekliyoruz” dedi.

Olayla bağlantılı aynı gözaltına alınan Muhammet İkram Müftüoğlu, HDP İlçe Eş Başkanı Ekelek ile birlikte bir gün sonra çıkarıldıkları mahkemece Oruç’a yardımcı oldukları için “yardım ve yataklık” suçlaması ile tutuklanmıştı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ise Oruç’un “terörist” olarak gösterilmesini partilerine yönelik “sürdürülmekte olan siyasi soykırım ve karalama kampanyasının bir parçası” olduğunu savunmuştu.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli