Sınıra yüzlerce kilometre beton

Haber Merkezi – Türkiye ile Rojava (Suriye Kürdistanı) ve Suriye arasındaki 911 kilometrelik sınır hattının 781 kilometresi, beton blokların birleştirilmesiyle oluşturulan duvarla kapatıldı.

 

Öncelikli olarak tel örgülerin güçlendirildiği sınır hattına hendekler kazıldığı ve termal kameralar ile izlenip, zırhlı araçlarla devriye görevi yapan askerler tarafından kontrol edildiği ifade ediliyor.

 

2015 yılında Fiziki Güvenlik Sistemi uygulaması başlatıldı.

 

Uygulama kapsamında sınır hattına; akordiyon, kafes teller yapıldı, hendekler kazıldı, gözetleme kuleleri yenilendi ve kritik bölgeler aydınlatıldı. Bunun yanı sıra 911 kilometrelik sınırın tamamının modüler beton blokların birleştirilmesiyle oluşturulacak duvarla kapatılması için çalışmalara başlandı.

 

Milli Savunma Bakanlığı ve TSK'nın aldığı kararın ardından TOKİ ve çeşitli firmalar tarafından 14 ayrı bölgede 2 metre genişliğinde 3 metre yüksekliğinde her biri 7 ton ağırlığında üretilen beton bloklar dizilerek duvar inşa edildi.

 

911 kilometrelik sınır hattının şu ana kadar 781 kilometrelik bölümü beton bloklarla örülen duvarla kapatıldı. Sınır hattının kalan 130 kilometrelik kısmının ise 2018 yılının ilkbaharına kadar bitirilmesi hedefleniyor.

 

Sınırı kapatan duvarın üzerine de 60 santimetre yüksekliğinde jiletli tel çekildi. Söz konusu uygulama kapsamında şu ana kadar 262 kilometre kafes tel yapıldı.

 

Sınır hattının 472 kilometrelik kısmına aydınlatma sistemi kuruldu. Sınır hattında ayrıca askerlerin görev yaptığı nöbetçi kule ve kulübe sayısı artırılırken, yeni yapılan kule ve kulübelerin rokete dayanıklı şekilde güçlendirildi.