YENİ PAKET - Uçaklarda Kürtçe anons!

18-12-2015
Rûdaw
Etiketler Çözüm süreci Anadil Anons batman
A+ A-

Haber Merkezi - Türkiye’de “Çözüm süreci”ni askıya alan hükümetin yeni adımlar atmaya hazırlandığı belirtildi.

 

Ankara’da, demokratikleşme reformları ile Kürt sorununun çözümü için yeni bir yöntem belirlemek amacıyla çalışmalar başlatıldığı konuşuluyor.

 

Habertürk’ün haberine göre, akademisyen kökenli 2 Başbakanlık müşaviri, bazı ilçelerinde sokağa çıkma yasağının sürdüğü Diyarbakır ve Mardin’in yanısıra Batman’da incelemelerde bulundu.

 

Sivil toplum örgütleri, kanaat önderleri, akademisyenler, bazı siyasi parti temsilcileri ve valilerle görüşen müşavirler, çatışmaların nasıl bitirileceğini sordu.

 

Haberde, “Süreçte yeni yöntem ve yol haritasını, sorularına aldıkları yanıtlarla belirlemeye çalışan müşavirlerin, yeni yol haritasının HDP, PKK ve Abdullah Öcalan’sız nasıl yürütülebileceğini irdelediği öğrenildi” deniliyor.

 

Sözkonuus haberde şu bilgiler de yer alıyor:

 

-“Görüşmeye katılanların neredeyse tamamının hendek ve barikatları sert bir dille eleştirdiği, çatışmaların bitmesi için Öcalan ile yapılan görüşmelerin kaldığı yerden devam etmesi yönünde görüş bildirdiği kaydedildi. Görüşmelerde, sivil toplum örgütleri ve kanaat önderlerinin, HDP, Kandil ve Öcalan’sız bir sürecin yürütülmesinin zor olacağı ancak sürecin geniş tabanlı muhataplarla yürütülmesi durumunda sonuç alınabileceğini vurguladığı öğrenildi.”

 

 

-“Müşavirler, Kürt meselesinde öncelikli atılması gereken 3 adımı da sordu. Bu soruya ağırlıkla, ‘Anadilde eğitim, kamusal alanda dilin kullanılması, uçaklarda Kürtçe anonsların yapılması ve ekonomik-kültürel destekler’ ile ‘Öcalan ile yeniden görüşmelerin başlatılması, silahların susması ve sınır dışına çekilmesi, egemenlik paylaşımı hariç, yerinde yönetim reformlarının gerçekleşmesi’ yanıtlarının verildiği belirtildi.”

 

-“Kanaat önderleri, olası yeni bir süreçte siyasi taleplerin, çökme noktasına gelen bölge ekonomisiyle ilgili taleplerle aynı doğrultu ve düzeyde yürümesi gerektiğine vurgu yaptı. Müşavirlerin hazırlayacakları raporlar doğrultusunda 6 ay sonra yargısal ve kültürel reformlar yapılmasının planlandığı öğrenildi. Başlayacak olası yeni süreçte terörle mücadelenin askıya alınmayacağı mesajının ön plana çıktığı ifade edildi.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli