'Yenidoğan çetesi' davası başladı
Haber Merkezi - “Yenidoğan çetesi” olarak nitelendirilen ve 112 Acil Çağrı Merkezi'nde çalışan kişilerle ortak hareket ederek bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden oldukları öne sürülen 22'si tutuklu 47 sanığın yargılanmasına, Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. Dava nedeniyle adliye çevresinde güvenlik önlemleri artırıldı.
Adliye önünde toplanan çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve mağdur aileler, bebek arabaları, bebekler ile davayı dışardan takip ediyor.
112 Acil Çağrı Merkezi'nde çalışan kişilerle ortak hareket ederek, bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden oldukları öne sürülen 22'si tutuklu 47 sanık "suç işlemek amacıyla örgüt kurma", "kurulan örgüte üye olmak" ve "yardım etmek", "kamu kurumu zararına dolandırıcılık", "sahtecilik", "ihmal suretiyle ölüme sebep olmak" ve diğer suçlardan bugün hakim karşısına çıkacak. Dava nedeniyle Bakırköy Adliyesi çevresinde önlemler artırılırken, aralarında çevik kuvvet ekiplerinin de bulunduğu polisler adliyeye gönderildi. Çok sayıda basın mensubu da davayı izlemek için adliye çevresinde görev yapmaya başladı.
İddianamede, sanıklardan doktor Fırat Sarı ve doktor İlker Gönen'in 10 kez "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi", "nitelikli dolandırıcılık", "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" ve 11 kez uygulanmak üzere "resmi belgede sahtecilik" suçlarından toplamda 177 yıl 6 aydan 582 yıl 9'ar aya kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.
112 ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir hakkında ise "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi", "kişisel verilerin hukuka aykırı ele geçirilmesi", "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık", "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" ve "resmi belgede sahtecilik" suçlarından 180 yıldan 589 yıl 9 aya kadar hapsi istendi.
Aralarında hemşire ve sağlık görevlilerin de bulunduğu 18 şüpheli hakkında da bebeklerin ölümü nedeniyle "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi" suçundan 10 ila 437 yıl 6 ay arasında hapis cezası talep edildi.
Soruşturmada adı geçen geçen 9 özel hastanenin ruhsatları iptal edilmişti.
Aileler adliye önünde
Duruşma öncesi adı geçen özel hastanelerde bebeklerini kaybeden aileler adliyenin önüne geldi, tepkilerini gösterdi.
Salon tartışması
Avukat Hakları Grubu’nun X‘ten aktardığına göre çok sayıda avukat, müşteki, gazeteci ve izleyicinin duruşma salonuna alınmayınca tartışma çıktı.
Duruşmanın 400 kişilik konferans salonunda yapılması isteniyor.
Tepkiler sonrası heyet başkanı hakim duruşma salonunu terk etti.
Duruşma başladı
Duruşma Bakırköy Adliyesi’nin konferans salonunda yapılıyor, pek çok kişi içeriye giremedi. Dava 11.28 itibariyle mahkeme başkanının kimlik tespitiyle başladı.
Savcıyı tehdit soruşturması sürüyor
Çeteye ilişkin soruşturmayı yürüten Büyükçekmece Savcısı Y.E’yi makamında ölümle tehdit edenler de tutuklanmıştı. Bu soruşturmaysa devam ediyor.
İstanbul Barosu Yönetim Kurulu üyesi Av. Yelda Koçak Urfa açıklama yapıyor.
— Avukat Hakları Grubu ⚖️ (@AvukatHG) November 18, 2024
Baro başkanlarının salon değişikliği ve izleyicilerin salona alınmasına yönelik tepkileri sonrası heyet başkanı hakim duruşma salonunu terk etti. pic.twitter.com/xt0BKCtcIu
YENİDOĞAN DAVASINI TAKİP EDİYORUZ.#Yenidoğan Çetesi'nin yargılanmasına bugün Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesinde başlanacak.
— Avukat Hakları Grubu ⚖️ (@AvukatHG) November 18, 2024
Duruşma henüz başlamadı.
Çok sayıda avukat, müşteki ve izleyicinin duruşma salonuna alınmaması nedeniyle tartışma sürüyor.
TBMM soruşturma komisyonu üyesi… pic.twitter.com/0g8lcqGClO