Oytun Orhan: Rusya olmadan girişemezler

18-09-2018
Şewket Herkî
Şewket Herkî
Oytun Orhan
Oytun Orhan
Etiketler ORSAM Oytun Orhan
A+ A-

Ankara (Rûdaw) - Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Uzmanı Oytun Orhan, “Suriye ve İran, Rusya’nın desteği olmadan İdlib’e yönelik bir operasyona girişimezler” dedi.

 

Rûdaw’a konuşan Oytun Orhan, gündemdeki İdlib operasyonuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 

Orhan, “Suriye ve İran esasında Hayat Tahriri Şam’ı (HTŞ) bir araç olarak kullanıyor. Onlar açısından bakıldığında Suriye’deki HTŞ hatta diğer muhalif unsurlar büyük bir tehdit ve terör unsuru olarak görülüyor. Dolayısıyla HTŞ argümanı üzerinden bütün İdlib’i Rusya’nın desteğiyle ele geçirmek istiyorlar. Ama onlar da Rusya’nın esas karar verici olduğunu biliyorlar. Rusya destek vermezse böyle bir operasyona girişimezler” ifadelerini kullandı.

 

Orhan, uluslararası baskı ve İdlib’teki muhaliflerin çok olmasının operasyonu zorlaştırdığını belirtti.

 

İdlib’te bir tarafta Türkiye’nin desteklediği ılımlı muhalifler, diğer tarafta İdlib’in daha stratejik yerlerini kontrol eden şehrin en güçlü terör örgütünün olduğunu söyleyen Orhan, sözlerine şunları ekledi:

 

“İdlib’te 3 buçuk milyon sivil insan var. Türkiye, İdlib konusunda tüm vilayeti kapsayacak bir operasyonun hem sivillerin zarar göreceği ve göç dalgasının Türkiye’ye yansıyacağı ve aynı zamanda Astana Süreci’nin parçası olan muhaliflerin de hedef alınması ve dolayısıyla siyasi çözüm çabalarının zora gireceği görüşünde. Türkiye Astana’nın başında ılımlı ve radikal grupları ayrıştırarak, ılımlıları sürece entegre etmek ve siyasi çözüme ulaşmak, radikal unsurlarla da baskı yoluyla ya da o da olmuyorsa askeri yöntemlerle mücadele etme yönünde bir plan önermişti.

 

Geldiğimiz güne kadar sahada bazı değişimler oldu. HTŞ’nin kontrol ettiği alan daraldı. Askeri gücü zayıfladı. HTŞ içinde bazı tartışmalar başladı ve HTŞ bazı bölünmelere gitti. Çekirdek El Kaide grubu ayrılarak Hurasettin grubunu kurdu.

 

Dolayısıyla Türkiye biraz daha zamana ihtiyacı olduğunu ifade ediyor. Bu planın uzun vadede başarı sağlayacağını HTŞ’nin zaman içerisinde belki kendi kendini feshedebileceği veya feshedemese bile giderek zayıflayacağı ve sonrasında Türkiye ile muhaliflerin ortak operasyonuyla ortadan kaldırılabileceğini söylüyor. Bu da en makul çözüm.”

 

Orhan ayrıca, Rusya’nın ise gerekirse Türkiye ile HTŞ’nin karşı karşıya kaldığı daha hızlı bir çözüm istediğini kaydetti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli