4 kişi öldürülmüştü: Metina aşireti üyeleri arasında barış yemini

2 saat önce
Etiketler Hakim Aba Metina aşireti Metina-DER
A+ A-

Haber Merkezi – Adana'da 4 kişinin öldürülmesinin ardından iki aile arasında başlayan husumet, Diyarbakır, Mardin ve Urfa’da üyeleri bulunan Metina aşiretinin kanaat önderlerinin araya girmesi ile Mardin'in Derik ilçesinde düzenlenen barış töreni ile sona erdi.

Olay, 22 Haziran'da Seyhan ilçesi Gülbahçesi Mahallesi'nde meydana geldi.

Şükran Aba, boşanmak istediği Hakim Aba ile konuşmak için işlettiği bakkala gitti. Burada çift, arasında tartışma çıktı. Tartışmanın ardından Şükran Aba, evlerine döndü. Peşinden giden Hakim Aba ile eşi arasında evde yeniden tartışma çıktı. Tartışma, aynı sokakta oturan ailelerin de dahil olmasıyla kavgaya dönüştü.

Bu sırada yanındaki tabancayı çıkaran Hakim Aba, peş peşe eşi Şükran Aba ile kayınbiraderi Muhammet Erat, kayınpederi Turgut Erat ve kayınvalidesi Leyla Aktay'a ateş etti.

Aba, ardından evdeki 3 aylık bebeğini de alıp, anne ve babasıyla kaçtı. Çevredekilerin ihbarıyla adrese polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kontrolde 4 kişinin yaşamını yitirdiği belirlendi. Cenazeler, memleketleri Mardin'e götürülerek toprağa verildi.

Hatay'da saklandıkları eve operasyon

DHA’nın aktardığına göre soruşturma kapsamında Aba ailesinin Hatay'ın Erzin ilçesindeki bir adreste saklandıkları tespit edildi. Operasyon düzenleyen ekipler, Hakim Aba ile evdeki babası Şerif Aba ve annesi Azize Aba'yı gözaltına aldı.

Aba'nın olaydan sonra yanına aldığı bebeği D.A. sevgi evlerine teslim edildi. İşlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Hakim Aba ile kaçmasına yardım ettiği iddia edilen babası Şerif Aba tutuklandı, annesi Azize Aba adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Metina-Der devreye girdi

Olayın ardından akraba olan Erat ve Aba aileleri arasında başlayan husumetin sonlanması için Mardin'in Derik ilçesinde Metina Yardımlaşma, Dayanışma ve Eğitim Derneği (Metina-Der) ve kanaat önderleri devreye girdi.

 Oluşturulan barış heyeti, ailelerle konuştu. Görüşmelerin ardından aileler, husumeti sonlandırmayı kabul etti. Barış için Zeytinpınar Mahallesi'ndeki taziye evinde tören düzenlendi. Törene Metina aşireti lideri Şerif Temelli, Dernek Başkanı Aydın Pirinççioğlu, kurucu başkan Eshat Güngürür, aileler ve vatandaşlar katıldı. Vaiz Yusuf Durmaz'ın ettiği duanın ardından aileler, Kur'an-ı Kerim'in altından geçerek barış yemini etti.

“Bölgede kan davaları görmek istemiyoruz”

Dernek Başkanı Aydın Pirinçioğlu, husumetin barışla sonuçlanmasından mutluluk duyduklarını ifade ederek, "Herkese teşekkür ediyoruz. Kanaat önderlerimizle beraber hemen müdahale ettik. Olayın büyümemesi için çok ciddi bir çalışma yaptık. Her iki aileye de teşekkür ediyoruz. İki aileyi bir araya getirmek bizim için çok mutluluk verici. Bu bölgede kan davaları görmek istemiyoruz. Bu bizi gerçekten üzüyor" dedi.

Derneği kurucu başkanı Eshat Güngürür ise 2 aydır her iki aileyle görüştüklerini belirterek, "Metina aşiretimizin lideri Şerif Temelli'nin girişimleriyle Allah razı olsun Erat ailesinin büyükleri bizi kırmadılar, 'Barışa evet' dediler. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Gerçekten bu barış, bölgemize örnek olan bir barıştır. İnşallah bölgede var olan husumetler, bu barışı örnek alarak sonlanır" diye konuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli