Erdoğan Ukrayna'da Zelenski ve Guterres ile görüşecek

Haber Merkezi – Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski ile Potoçki Sarayı'nda görüşecek. Ardından Erdoğan Zelenskiy ve Guterres ile bir araya gelecek ve görüşmenin adından ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Erdoğan Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başlaması sonrasında Ukrayna lideri Zelenski ile ilk kez yüz yüze görüşme gerçekleştirecek. Lviv'de BM Genel Sekreteri Guterres'in de katılımıyla bir üçlü zirve de yapılacak.

BM tarafından iki gün önce yapılan açıklamada, Genel Sekreter Guterres'in, 18 Ağustos'ta Ukrayna'nın Lviv kentinde Zelenski ve Erdoğan ile görüşeceği ve İstanbul'daki tahıl koordinasyon merkezini ziyaret edeceği belirtilmişti.

Masada iki başlık bulunuyor. Birincisi tahıl koridorunun işlerliğinin arttırılması ve ikincisi ise savaşın diplomatik yollarla çözümü için atılacak adımlar.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesinn başlamasının ardından Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden ihracatının yapılamaması dünya çapında bir kriz yaratmıştı.

Tahıl krizi 22 Temmuz'da Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres, Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov'un katılımıyla Dolmabahçe Ofisi'nde imzalanan anlaşmayla çözülmüştü.

Erdoğan, Ukrayna'yı son olarak 3 Şubat 2022'de yani Rusya-Ukrayna savaşı başlamadan 17 gün önce ziyaret etmişti.