‘KCK Yüksekova’ davasında cezalar onandı: 24 siyasetçiye 300 yıldan fazla hapis cezası

3 saat önce
Etiketler KCK davaları KCK Yüksekova Remziye Yaşar İHD Şemdinli Yargıtay
A+ A-

Haber Merkezi – Yargıtay, "KCK Yüksekova" davasında 24 siyasetçiye verilen hapis cezalarını onadı.

 Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi, Hakkari 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin 2019 yılında 24 Kürt siyasetçiye 8 ile 17 yıl arası değişen hapis cezası verilmesi kararını onadı.

Yargıtay, görevden alınarak yerine kayyım atanan Yüksekova (Gever) Belediye Eski Eşbaşkanı Remziye Yaşar'ın da bulunduğu 24 kişiye verilen cezaları "hukuka uygun" buldu.  

“Yargılamanın yargılamayı usule ve hükme esas alınan delilerin hukuka uygun elde edildiğini” kaydeden Yargıtay, mahkemenin vicdani kanının kesin, tutarlı ve çelişmeyen verilere dayandığına ve kanunda öngörülen suç tipine uygun olduğunu belirtti.

MA'nın aktardığına göre Yargıtay, sanıkların temyiz başvurusunun dosyada hükmü etkileyecek nitelikteki hukuka aykırılıklar olmadığı gerekçesiyle reddetti.  

Ne olmuştu?

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 2012 yılında çeşitli tarihlerde yapılan operasyonda KCK yapılanması içerisinde yer aldıkları gerekçesiyle 30 kişi gözaltına alınıp, tutuklandıktan bir süre sonra çeşitli tarihlerde tahliye edilip yargılandı.

1 Ekim 2021 yılında görülen davanın karar duruşmasında 2019 yılında görevden alınarak yerine kayyım atanan tutuklu Yüksekova Belediyesi Eşbaşkanı Remziye Yaşar, Vahit Şahinoğlu ve Mehmet Çapraz’a “Örgüt yöneticiliği” iddiasıyla 17 yıl 6 ay hapis cezası verdi. 

Mahkeme ayrıca, Yaşar ve Şahinoğlu’nun tutukluluk halinin devamına, Mehmet Çapraz hakkında ise tutuklamaya dönük yakalama kararı çıkarmıştı. Mahkeme, daha sonra Yaşar, Çapraz ve Şahinoğlu’na “örgüt yöneticiliği” suçundan beraat kararı vererek, örgüt üyeliğinden ikişer kez 8 yıl 6 ay hapis cezası vermişti.  

Mahkeme, aynı davada yargılanan Tacettin Safalı, Yılmaz Güneyli, Yılmaz Gözyan, Abidin Eniş, Naif Öztekin, Nazif Ataman, Necip Çapraz, Arif Karay, Sabri Tümen, Abdülkerim Akdoğan, Songül Öğmen, Süleyman Sabri Mavi, Abdülhalik Özdel, Metin Yaşar, İHD Yüksekova temsilcisi Muhyettin Önal, Şemdinli Belediyesi Eş Başkanı Nahide Yıldız Pulat, Esendere eski Belediye Başkanı Hurşit Altekin, M. Emin Seven, Hüsnü Beşer, Abdulmenaf Düzenci, Abdurrahman Gemicioğlu, Ruken Yetişkin, Cemil Bor, Hüsnü Bulgan, Seracettin Fırat, Ahmet Öner ve Reşit Örbey’e ise “örgüt üyeliği” iddiasıyla her birine 8 yıl 9 ay hapis cezası verdi.

Vefat eden siyasetçiye hapis cezası

Mahkeme tarafından 27 kişiye adli kontrol şartı ile serbest bırakılmasına karar vererek,  2017 yılında 80 yaşında yaşamını yitiren Ahmet Öner’e 8 yıl 9 ay hapis cezası verdi.

Ahmet Öner yakalandığı mide kanserinden dolayı Haziran 2017’de hayatını kaybetmiş ve Peylan köyünde toprağa verilmişti. Hayatını kaybetmesine rağmen mahkeme heyeti tarafından verilen hapis cezası ise dikkat çekmişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli