Mesrur Barzani: Bize saldıranların çoğu bugün artık yok ama biz var olmaya devam ediyoruz

18-06-2023
Etiketler Başbakan Mesrur Barzani Kürdistan: Barış İçinde Birlikte Yaşamın Beşiği 18 Haziran Nefret Söylemiyle Mücadele Uluslararası Günü
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Başbakan Mesrur Barzani, “Bize saldıran kişi ve tarafların birçoğu bugün artık yok ama biz var olmaya devam ediyoruz” dedi.

18 Haziran Nefret Söylemiyle Mücadele Uluslararası Günü dolayısıyla düzenlenen “Kürdistan: Barış İçinde Birlikte Yaşamın Beşiği” adlı konferansta bir konuşma yapan Başbakan Mesrur Barzani, konferansa katılan farklı dini toplulukların ileri gelenlerine teşekkür etti.

“Sizin rehberliğinize ve fikirlerinize ihtiyacımız var”

Farklı kesimlerin önerilerine ihtiyaç duyduklarını ifade eden Başbakan, din alimleri ve üniversite öğretmenlerine hitaben şunları ifade etti:

“Sizin rehberliğinize ve fikirlerinize ihtiyacımız var. Görüş ve önerilerinizle Kürdistan’ı bugüne dek barış ve birlikte yaşamın merkezi hâline getirebildiğiniz gibi, sonraki nesilleri de aynı şekilde eğitmenizi temenni ediyorum.”

“Nefret söylemi insanlık tarihi boyunca büyük felaketlere yol açtı”

Nefret söyleminin insanlık tarihi boyunca büyük felaketlere yol açtığına dikkat çeken Başbakan Barzani, “Düşmanca söylemler ve şiddete teşvik, insanlık tarihinden bugüne dek büyük felaketlere yol açmıştır. Bu tür söylemler, gelişme ve teknoloji çağı olan bu dönemde de endişe kaynağı olmaya devam ediyor ve bunların sonuçlarını dünyanın birçok yerinde devam eden savaşlarda ve dökülen kanda görüyoruz” ifadelerini kullandı.

“Bu kültürle gurur duyuyorum”

“Bu konferansın adından da anlaşılacağı üzere, Kürdistan daima barış içinde birlikte yaşamın beşiği olmuştur” diyen Başbakan Mesrur Barzani şunları dile getirdi:

“Bölgemiz, binlerce yıldır farklı milletleri, dinleri ve inançları bünyesinde barındırmış; bir arada yaşama ve karşılıklı kabullenme kültürümüzün ve yaşam biçimimizin bir parçası hâline gelmiştir. Kürdistan’ın birçok yerinde Kürt, Türkmen, Keldani, Asuri, Süryani, Ermeni, Arap; Müslüman, Hristiyan, Ezidi ve Yahudi bir arada yaşamış ve zor zamanlarında birbirlerine yardımcı olmuşlardır. Aynı köyde cami, kilise ve havraların olduğu bir bölgeden geliyorum. Bu kültürle daima gurur duyuyor, bu güzel kültürü korumak ve geliştirmek için elimden gelen her şeyi yapacağımı ifade ediyorum.”

“Kürdistan'daki dinler ve milletler ortadan kaldırılmaya çalışılmıştır”

Kürdistan Bölgesi’nin bu huzur ortamı, birlikte yaşama ve hoşgörü kültürüne rağmen düşmanca düşüncelerle karşı karşıya kaldığına dikkat çeken Barzani, “Kürdistan Bölgesi her ne kadar bütün milletlerin, dinlerin ve mezheplerin barış ve huzuru hissettikleri merkez olmuşsa da ne yazık ki bu barışçıl topraklar sürekli olarak düşmanca düşüncelerin saldırısına uğramış, bu bir arada yaşama kültürü daima çarpıtılmaya çalışılmış hatta Kürdistan'daki dinler ve milletler ortadan kaldırılma ve soykırım girişimlerine maruz kalmıştır” şeklinde konuştu.

“Ülkemiz birçok felakete ve soykırıma uğradı”

“Vatanımızın yakın tarihi, şovenist ve düşmanca düşüncelerin milletimizin varlığını inkar etmesi nedeniyle ülkemizin birçok felakete ve soykırıma uğradığına tanıklık etmektedir” ifadesini kullanan Mesrur Barzani, “Yıkım, yakma, diri diri gömme, Enfal ve kimyasal saldırılar eşitliği, adaleti, diğer milletlerin haklarını tanımayan bir zihniyetin hakimiyetinin sonucuydu” diye kaydetti.

“Var olmaya devam ediyoruz”

Başbakan Barzani, “Bize saldıran kişi ve tarafların birçoğu bugün artık yok ama biz var olmaya devam ediyoruz. Şüphesiz ki bu da bir arada yaşama düşünce ve kültürünü korumaktan ileri geliyor” diyerek Barzaniyê Nemir’in Eylül Devrimi zamanında Kürdistan halkı katledilmesine rağmen barış için verdiği mücadeleyi anımsattı.

“Bizim savaşımız milletlerle değil, zalim yöneticilerledir”

Barzaniyê Nemir’in “Kürt-Arap savaşına izin vermeyeceğiz. Bizim savaşımız milletlerle değil, zalim yöneticilerledir” sözlerini anımsatan Başbakan Barzani, “Biz daima bu güzel kültürü savunuyoruz. Bizim söylemimiz sevgi, barış içinde birlikte yaşam, saygı, eşitlik ve adalet söylemidir. Topraklarımıza hiçbir nefret ve şiddet fikrinin ithal edilmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

“Tarihten ders alınmıyor”

“Tarihten ders alınmadığına” dikkat çeken Başbakan Barzani, “Maalesef, yine birilerinin şovenist, dışlayıcı ve kendini empoze eden fikirlerini yaymaya çalıştıklarını görüyoruz” diye belirtti.

“Demokratik ve federal bir Irak’ın inşası için çok taviz verdik”

Barzani, demokratik ve federal bir Irak’ın inşası için çok taviz verdiklerini vurgulayarak “Fakat bu sürecin yavaş yavaş rayından çıktığını ve Irak'ın geçmişin acı deneyimleriyle tekrar yüz yüze gelecek bir yöne götürüldüğünü görüyoruz” ifadelerini kullandı ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Nefret söylemi ve düşmanca söylemlerin geliştirildiğini görüyoruz”

“Anayasal haklarımızın çiğnenmeye çalışıldığını görüyoruz. Kürdistan Bölgesi'ne yönelik nefret söylemi ve düşmanca söylemlerin geliştirildiğini görüyoruz. Kürdistan Bölgesi'nin kalkınması ve refahının Irak'ın diğer bölgelerinin sırtından olduğu yanılgısına düşerek yanlış yönetimlerini, kamu kaynaklarının israfını ve yolsuzluklarını gizlemek istiyorlar.

“Irak'ın başka yerlerinde birbirini öldüren aşiretler, Kürdistan Bölgesi'nde komşu oluyordu”

Kürdistan Bölgesi, Irak'ın birçok yerinde mezhep savaşının olduğu yıllarda herkesin sığınağı hâline gelmişti. Irak'ın başka yerlerinde birbirini öldüren aşiretler, Kürdistan Bölgesi'nde komşu oluyordu. Kürdistan Bölgesi, IŞİD teröristleriyle mücadele yıllarında Irak’ın diğer bölgelerinden kaçan yüz binlerce kişini sığınağı hâline geldi ve şimdi de birçoğu kendi topraklarına dönmeye hazır değil çünkü halen oralarda tehlike seziyorlar.”

“Irak’ın kanlı tarihinden dersler çıkarın”

“Böyle bir kültüre sahip olduğumuz için gururluyuz ve hepimiz birlikte yaşama aklı ve ruhunu geliştirmeye çalışmalıyız” sözlerini kullanan Başbakan Mesrur Barzani, Iraklı yetkilileri inkar ve şiddet fikirlerini yaymaktan vazgeçmeye ve “Irak’ın kanlı tarihinden” dersler çıkarmaya davet etti.

“İstikrarın tek garantisi Irak Anayasası’na uymaktır”

Barzani, “Irak Anayasası’na uymanın, istikrarın ve Iraklı tüm topluluklarının haklarının korunmasının tek garantisi olduğunu vurgulamalıyız” diyerek şunları aktardı:

"Kürdistan ve tüm toplulukları; Enfal, kimyasal saldırılar, toprak işgali, ulusal kimliğin yok edilmesi gibi birçok yok edilme ve ortadan kaldırılma girişimine maruz kaldı, bu nedenle bize yapılan tüm baskıların anayasal olarak tazmin edilmesini talep ediyoruz.”

“Barış ve istikrarla elde edebileceklerimiz; savaş, baskı ve dayatmayla elde edilemez”

Iraklı yetkilileri Irak Anayasası’na uymaya ve tarihten ders çıkarmaya davet eden Başbakan, “Barış ve istikrarla elde edebileceklerimiz; savaş, baskı ve dayatmayla elde edilemez” vurgusunda bulundu.

“Halkın emek ve fedakarlıklarını unutmayın”

Mesrur Barzani, Kürdistan vatandaşları ve siyasi partilere de halkın emek ve fedakarlıklarını unutmamaları çağrısında bulunarak “Yüksek değerinizi hiçbir baskı ve çıkar altında elden bırakmayın. Gelişmiş ve güçlü bir vatan uğruna bu kültürü geliştirmeye ve sahip olduğumuz kutsal değerlere saygı duymaya devam edin” ifadesini kullandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli