Altan Tan: Selahattin Demirtaş 42 yıl yedi, PKK’nin kayyumları yurtdışına kaçırıldı

Haber Merkezi – Kobani Davasında beraat eden HDP Diyarbakır Eski Milletvekili Altan Tan, “Selahattin Bey 42 yıl ceza alırken, partide eş başkanlık yapmış kişiler bu on yılda bir gece nezarette bile kalmadı. HDP'de aynı dönemlerde aynı görevlerde bulunan, aynı şeyleri yapan, aynı ilişkilerde bulunan bazı arkadaşlar beraat ederken, bazı arkadaşlar daha az cezalarla tahliye edilirken, Selahattin Demirtaş başta olmak üzere bazı arkadaşlar 25, 30, 40 yıl üzerinde cezalar aldı. 50 senedir şiddete, teröre, silaha karşı olan Altan Tan, PKK örgüt üyeliği ile yargılandı. PKK adına siyasi kayyumluk yapanlar devletin bilgisi dahilinde yurt dışına kaçırıldı. Ankara’daki derin yapılar bunlara nasıl yol verdi?” ifadelerini kullandı.

Kobani Davasında, başta Selahattin Demirtaş olmak üzere çok sayıda siyasetçiye onlarca yıl ceza verildi.

Davada, Altan Tan ve Ayhan Bilgen dahil bazı eski HDP’li siyasetçiler ise beraat aldı.

Davada çıkan kararları ve dava süreci ile ilgili olarak Serbestiyet’e konuşan Tan, “En başından beri bu davanın asla hukuki bir dava olmadığını, siyasi bir dava olduğunu söylüyoruz. Hatta bir müddet sonra da bir siyasi intikam davasına dönüştü. Bu davada verilen kararları hukuken değerlendirmemiz mümkün değil. İnşallah en kısa zamanda, İstinaf’ta, Yargıtay’da bu yanlıştan dönülür ve bütün arkadaşlarımız serbest kalır” dedi.

Tan, söz konusu söyleşinin devamında ise şunları söyledi:

“Bütün arkadaşlar serbest kaldıktan sonra da doğru düzgün bir yüzleşme olmalı. Bu dava ve onun ötesinde Kürt siyasetinde, karanlık dehlizlerde neler oluyor? Neler bitiyor? Kim kimle neyin hesaplaşması içinde. Bunların da çok açık bir şekilde ortaya dökülmesi lazım.

Mesela partide eş başkanlık yapmış kişiler bu geçtiğimiz on yıl içinde bir tek gece nezarette bile kalmadı. Selahattin Bey 42 yıl ceza alırken, yine bu dönem zarfında partide eş genel başkanlık yapan birçok arkadaş, sorumluluğu olan birçok arkadaş bir gece bile nezarette kalmadı. Birçoğunun ismi bu dosyaya bile girmedi ve yine birçoğu da isimleri dosyada varken bu davada yargılama dışında tutuldu.

İşte bunları Kürt siyasetinin sakin bir şekilde değerlendirmesi lazım. Birbirine saymadan sövmeden.

Çok açık söylüyorum. Yıllardır sivil mücadelenin, demokratik mücadelenin içinde olan, 50 senedir şiddete, teröre, silaha karşı olan Altan Tan, PKK örgüt üyeliği ile yargılandı. Defalarca gözaltına alındı, pasaportuna el konuldu. Adli kontrol ile haftada iki gün karakola imza verdirtildi.

Ama bu davadaki başka arkadaşlar gibi partide genel başkanlık yapan, eş genel başkanlık yapan, milletvekilliği yapan, en üst noktalara gelen bazı insanlar dışarıda tutuldu.

Ben isimlere girmiyorum. Bu çok zeki ama alçak troller tek tek isimleri yazsınlar. Bir gece bile nezarette kalmadı birçok kişi.

Bir diğer faktör, PKK adına siyasi kayyumluk yapan birçok insan devletin bilgisi dahilinde yurt dışına kaçırıldı. Gitmelerine göz yumuldu. Bunların da isimleri tek tek biliniyor.

Kim bugün yurt dışında hangi yollarla kaçtı? Nasıl kaçtı? Ankara’daki derin yapılar bunlara nasıl yol verdi?”