Erbil (Rûdaw) - Türkiye'de 14 Mayıs'ta yapılması planlanan milletvekilliği ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine sayılı günler kaldı. Seçimlerin en önemli partilerinden biri de Millet İttifakı’nın ana partisi olan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP).
Millet İttifakı ve CHP, Diyarbakır'da milletvekili adaylarını açıklayarak seçim çalışmalarına başladı.
CHP, Diyarbakır'da yaklaşık 30 yıldır milletvekili çıkaramıyor ama bu kez partilerin güç dengeleri değişmiş görünüyor ve CHP, Diyarbakır'dan Ankara'ya hiç değilse bir milletvekili göndermek istiyor.
CHP Diyarbakır Milletvekili Adayı Sezgin Tanrıkulu, Rûdaw muhabiri Abdulselam Akıncı'nın sorularını yanıtladı.
Rûdaw: CHP Diyarbakır'da 30 yıldır yok. CHP burada 30 yıldır neden yoktu? ‘Biz var olacağız’ diyorsunuz, nasıl var olacaksınız?
Sezgin Tanrıkulu: Şöyle söyleyebilirim: Cumhuriyet Halk Partisi Kürt sorunundan uzaklaşmıştı. Kemal Bey CHP Genel Başkanı olduktan sonra sosyolojik olarak partiden uzak olan tüm kesimlerle temasa geçti ve Türkiye'nin temel sorunlarının çözümü için kararlı bir çalışma başlattı. 11 yıl önce Diyarbakır'da yüzde 1-2 oy almıştık. Bir önceki seçimlerde ise oylarımız yüzde 3'lere ulaştı. Ama artık Türkiye'yi değiştirmeye ve geliştirmeye kararlıyız. Başkanımız cumhurbaşkanlığına adaydır, partimiz Millet İttifakı'nın direğidir. Cumhuriyet Halk Partisi hükümetin temel direği olacaktır. Şimdi genel başkanımız cumhurbaşkanı olacak, partimiz iktidar olacak ancak Diyarbakır'dan milletvekilimiz olmayacak... Bu kabul edilebilir bir şey olmaz. Ayrıca Türkiye'de Kürt meselesinde ve diğer konularda ortaya koyduğumuz çözüm önerilerimiz ve iddialarımız artık daha güçlü. Sadece Diyarbakır'da değil, tüm bölgede ve Türkiye'de vatandaşlarımızla yakın iletişim içindeyiz. İlişkilerimiz iyi ve bize karşı sıcak davranıyorlar. Diyarbakır'da uzun yıllar avukatlık yaptım, Baro Başkanlığı yaptım, İnsan Hakları Derneği Başkanlığı yaptım. Burada hak mücadelesi verdim ve insan haklarına aykırı her türlü eyleme karşı durdum ve tüm arkadaşlarımla birlikte tavır aldım.
Rûdaw: Diyarbakır'da 2018 seçimlerinde HDP'den 9, AK Parti'den 3 milletvekili Meclise girdi. Artık dengeler değişecek diyorsunuz, CHP ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun başörtüsü meselesi, Kürt sorunu gibi konularda ve ekonomiye dair vaatleri Cumhur İttifakı ve vatandaşların bir kısmı tarafından samimi bulunmuyor. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz, CHP samimi mi?
Sezgin Tanrıkulu: Artık bu değerlendirmeleri kabul etmiyorum. Başörtüsü konusunda, Kürt sorunu konusunda kendimizi kanıtlamak için daha ne yapmamız gerekiyor? Kendimiz Dağkapı Meydanında yakalım mı? Yazdığımız belgeler, TBMM Başkanlığına sunduğumuz teklifler, yaptığımız konuşmalar var. Partimizin 39. kongresinde Türkiye’nin yüzüncü yılına çağrı metnimiz bulunmaktadır. O metnin ikinci maddesi kongre delegelerinin imzasıyla kabul edilmiştir. Yani toplumsal barış ve Kürt sorununun barışçıl yollarla çözülmesi için sunulan belgedir. Daha fazlasını nasıl söyleyebiliriz? Genel Başkanımız dünkü videosunda Kürtlerden nefret eden, düşmanlaştıran dili kınadı, videonun başlığı bile ‘Kürtler’ idi. Başka neyi kanıtlamamız gerekiyor? Bize samimi olmadıklarını söyleyenler samimi değiller. Samimiyetimizin ölçüsünü sandıklarda göreceğiz.
Rûdaw: Millet İttifakı bünyesinde bir mutabakat var, ama kamuoyunda da şöyle bir görüş var. Diyorlar ki, milliyetçi bir parti olan İYİ Parti seçimden sonra CHP'nin istediği adımları atmasına izin vermeyecek. Bu konuda görüşünüz nedir?
Sezgîn Tanrıkulu: Her partinin öncelikleri var ama biz bazı önceliklerimizden vazgeçtik, İYİ Parti de bazı önceliklerinden vazgeçti ve ortak bir metinde bir araya geldik. Ortak bir metnimiz var, o belgede 2 bin 400 madde var ve aşağıda 6 parti liderlerinin imzaları var. Bu belgenin birçok noktası HDP'nin tutum belgesiyle örtüşüyor. Bu yüzden onlara bakılmalıdır. Kimin ne söylediği önemli değil, 6 partinin imzaladığı metne bakacaksınız.
Rûdaw: İktidara gelirseniz Kürdistan Bölgesi ile müzakereleriniz nasıl olacak, Kürdistan Bölgesi ile ilgili görüşünüz nedir?
Sezgin Tanrıkulu: Şimdi asıl meselemiz seçimler ve bu hükümetin değişmesi. Bu hükümet değişince kademeli olarak ortak mutabakat metin temelinde dış ve iç politikayı, toplumsal barışı tesis edeceğiz. Bizi bağlayan şey bu metindir. Bu metmin başta Kürt sorunu olmak üzere Türkiye'nin temel sorunlarına çözüm sunduğuna inanıyoruz. Tüm vatandaşlarımızdan, Diyarbakırlılardan ve bizi izleyen dostlarımızdan rica ediyorum o metni okusunlar ve metinden hareketle bir eleştirileri varsa bizi eleştirsinler. Çok teşekkür ederim.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın