TÜRKİYE BASIN ÖZETİ – 18 Nisan Çarşamba

18-04-2018
RÛDAW
Etiketler TÜRKİYE BASIN ÖZETİ – 18 Nisan Çarşamba
A+ A-
Karar: Bahçeli sürprizi

MHP lideri Bahçeli Türkiye’nin gündemini değiştiren sürpriz bir çağrıya imza attı. “26 Ağustos’ta erken seçime gidelim” diyen Bahçeli’nin açıklamaları Ankara’yı hareketlendirdi. CHP başta olmak üzere muhalefet, öneriye sıcak bakarken, Bahçeli ile Adalet Bakanı görüştü. 20 dakika süren görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ve parti kurmaylarıyla bir araya geldi. Bugün de Erdoğan ve Bahçeli bir araya gelecek.

Ankara’da erken seçim rüzgarları esmeye başladı. MHP lideri Devlet Bahçeli partisinin dünkü gurup toplantısında sürpirz bir çağrı yaparak 26 Ağustos’ta erken seçime gidilmesini istedi. Çağrıya muhalefetten olumlu yanıt gelirken kurmayları ile toplanan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bahçeli’nin bugün bir araya gelmesi bekleniyor.

MHP lideri Bahçeli partisinin olağan grup toplantısında yaptığı konuşmayla Türkiye’yi seçim sathı mailine soktu. 16 Nisan 2017’deki referandum ile kabul edilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin sürekli eleştiri altında olduğunu belirten Bahçeli şunları söyledi: “Türkiye’nin bu ağırlığın altında daha fazla kalması, 3 Kasım 2019’a kadar sabırla dayanması mümkün değildir. İktidar partisiyle varılan uzlaşma neticesinde mahalli idareler seçimleri hariç olmak üzere, cumhur ittifakının iki paydaşından biriyiz. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmesi milli beka açısından acil hal almıştır. 31 Mart 2019’da mahalli idareler seçimi yapılacaktır. 7 ay 3 gün sonra da Cumhurbaşkanı ve milletvekilli genel seçimi gerçekleştirilecektir. Siyasi takvim budur. Mahalli idareler seçimlerinde yaşanması muhtemel kutuplaşma ve anlaşmazlıkların, 3 Kasım’a nasıl yansıyacağı, ne gibi olumsuzluklara kapı aralayacağı ve Türkiye’yi nerelere sürükleyeceği az çok malumunuzdur... Önümüzde iki seçeneğimiz vardır. Ya cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi için normal tarihi olan 3 Kasım 2019’da beklenecek ya da milli mecburiyetle ortaya çıkan meşru gerekçelerden dolayı seçimler erkene çekilecektir. Gerekli uyum yasalarının çıkarılması akabinde, MHP takdir ve tercihini seçimlerin erkene alınmasından yana kullanacaktır. Bu işi daha fazla uzatmaya gerek yoktur. Teklifimiz şudur: 26 Ağustos 2018 Pazar günü yani Malazgirt Zaferi ve Büyük Taarruzun yıldönümünde, sandıkarı kuralım. Bize göre başka çare kalmamıştır. Türkiye’nin belini bükmeye çalışan CHP’ye ve diğer yancılarına hodri meydan diyoruz.”

Akşam: 2019'a kadar beklemeyelim

MHP lideri Bahçeli, uyum yasaları sonrası erken seçime gidilmesi çağrısında bulundu: 26 Ağustos 2018’de yani Malazgirt Zaferi ile Büyük Taarruzumuzun yıldönümlerinde Türk milleti, Türkiye düşmanlarına gereken dersi sandıkta versin!

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne herhangi bir tavsama, gecikme olmaksızın geçilmesinin “milli beka ve tarihi emanetler açısından acil hal aldığını” belirtti.

Bahçeli yerel seçimlere 11 ay 14 gün kaldığına dikkati çekerek önlerinde iki seçeneğin bulunduğunu ifade etti: Ya Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçiminin normal tarihi olan 3 Kasım 2019 beklenecek; ya da milli mecburiyet ve ortaya çıkan meşru gerekçelerden dolayı seçimler erkene çekilecektir. Bilinmelidir ki gerekli uyum yasalarının süratle çıkarılmasının akabinde, MHP takdir ve tercih hakkını seçimlerin erkene alınmasından yana kullanacaktır. Kaosa oynayanların oyunlarını bozmak şarttır. Seçim var mı yok mu, erken mi olacak, zamanında mı yapılacak çekişmelerine son verilmelidir. 

Star: Erken seçim için karar günü

MHP Lideri’nin 26 Ağustos’ta erken seçim çağrısı siyaseti bir anda hareketlendirdi. CHP teklife yeşil ışık yaktı, Cumhurbaşkanı Erdoğan “Şu an söyleyecek bir şeyim yok” sözüyle cevabı bugün Külliye’deki Bahçeli görüşmesi sonrasına bıraktı.

CHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, dünkü grup toplantısında, Türkiye’nin içinde bulunduğu zor koşulların, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin öngörüldüğü 3 Kasım 2019’a kadar sürdürülmesinin giderek zorlaşacağına dikkat çekerek 26 Ağustos 2018’de erken seçim çağrısı, Meclis’te erken seçim rüzgarının esmesine neden oldu. AK Parti cephesinde Bahçeli’nin açıklamaları, temkinli karşılanırken, herhangi bir itiraz da gelmeyişi dikkat çekti. CHP ise Bahçeli’nin çağrısına hemen cevap vererek, “Hodri meydan” çıkışıyla erken seçim kararına destek mesajı verdi.

MHP lideri Bahçeli grup toplantısında, “26 Ağustos 2018 Pazar günü, Malazgirt Zaferi ile Büyük Taarruzumuzun yıl dönümlerinde, sandığa gidip hem cumhurbaşkanı hem de milletvekili genel seçiminde Türkiye düşmanlarına hak ettikleri ders verilmeli” dedi. Bahçeli’nin bu çağrısının ardından gözler, AK Parti grup toplantısına girişinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çevrildi. Erdoğan, girişte gazetecilerin soruları üzerine, “Yarın Sayın Bahçeli ile görüşeceğim” diyerek, bugün saat 13.30’da gerçekleşecek olan görüşmeye atıfta bulundu. Grup konuşmasında ise Cumhurbaşkanı, erken seçime yönelik herhangi bir ifadede bulunmadı. Hatta Erdoğan’ın, konuşması sırasında birkaç kez seçimler için resmi tarih olarak Anayasa değişikliğine konulmuş olan 3 Kasım 2019 seçimlerini söylemesi de AK Parti’liler arasında, “Bahçeli’nin çağrısına olumsuz yanıt verildiği” şeklinde yorumlara yol açtı.

Yeni Şafak: Diriliş sandığı

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin erken seçimi gündeme getirip 26 Ağustos tarihini işaret etmesi gündeme bomba gibi düştü. Sürpriz teklif Türkiye’yi hedef alacak “2019 senaryoları”ndan endişe eden siyaset ve iş dünyasını umutlandırdı. Başkentte erken seçim hazırlıkları şimdiden başladı.

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin dünkü çıkışı ile seçim Türkiye'nin gündemine yeniden oturdu. Kısa sürede çok sayıda oyunu bozan Türkiye, bu seçimle istikrarı pekiştirerek yoluna daha güçlü ve hızlı devam edecek. Siyaset kulislerinde "Türkiye’nin bir kez daha diriliş sandığı olacak" denilen seçimlere AK Parti de sıcak bakıyor.

Türkiye’nin yönetim sistemini belirleyen anayasalar 1960 ve 1980 darbeleri ile yapıldı. 16 Nisan 2017’de yapılan anayasa değişikliği ile darbe anayasaları ile getirilen vesayet sistemi ortadan kaldırıldı. Böylece yapılacak seçime, Türkiye tarihinde ilk defa vesayetten arınmış sivil bir anayasa ile gitmiş olacak. 1 Kasım 2015 seçiminin üzerinden geçen 2,5 yıllık sürede ‘üst akıl’ın hedefine koyduğu Türkiye, yurt içinde ve dışında çetin sınavları başarı ile geçerek bekasına karşı tezgahlanan oyunları tek tek bozdu.

Birgün: Yönetememe krizi seçime götürüyor

16 Nisan Referandumu’ndan bu yana siyasetin gündeminde olan erken seçime ilişkin ilk sinyal verildi. MHP Lideri Bahçeli erken seçim için çağrı yaptı, renk vermeyen Erdoğan, Bahçeli ile görüşme kararı aldı

Şaibeli 16 Nisan 2017 Anayasa Referandumu ardından gündemden düşmeyen erken seçime ilişkin AKP-MHP koalisyonundan ilk sinyal geldi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli 26 Ağustos’ta yapılmak üzere erken seçime çağırdı, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise renk vermedi ancak Bahçeli ile görüşme kararı aldı.

DSP-ANAP-MHP koalisyonunun Başbakan Yardımcısı olan MHP Lideri Bahçeli, o dönem yaptığı erken seçim çağrısıyla Meclis dışında kalmış ve AKP’yi iktidara getiren sürecin önünü açmıştı. Düne kadar erken seçim iddialarını yalanlayan ve karşı çıkan Bahçeli, 16 yıl sonra, bu kez ‘garı resmi’ koalisyon ortağı olarak erken seçim çağrısı yaptı.


Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli