687 HDP’li hakkında siyasi yasak talebi

Haber Merkezi - Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın HDP'nin kapatılmasıyla ilgili hazırladığı iddianamede, aralarında Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ın olduğu 687 HDP’li hakkında 5 yıl süre için siyasi yasak talebinde bulunuldu.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı. İddianame Yüksek Mahkeme'ye gönderildi.

İddianamede, “Aslında HDP ile PKK/KCK arasında bir fark yoktur. HDP silahlı terör örgütü PKK/KCK'nın siyasi görünümlü bir uzantısıdır” ifadeleri yer aldı.

“Türkiye'nin bölünmez bütünlüğü, toplumun huzur ve güveni için HDP'nin temelli kapatılmasının hukuksal zorunluluk olduğu” belirtilen iddianamede, aralarında Selahattin Demirtaş, Pervin Buldan, Mithat Sancar, Sezai Temelli, Sırrı Süreyya Önder'in de aralarında bulunduğu 687 kişi için siyaset yasağı talep edildi.

“Davalı parti hiçbir milli meselede Türkiye'nin yanında yer almamış, karşısında kim varsa onların safında yer almayı tercih etmiştir" denilen iddianamede, “PKK/KCK silahlı terör örgütüne eleman temin etmekte HDP'nin aktif rol oynadığı” savunuldu.

 İddianamede, HDP'nin ödenecek hazine yardımlarından tamamen yoksun bırakılması istendi.

“HDP kongreleri örgütün propagandasının yapıldığı, teröristlere saygı duruşunda bulunulduğu 'PKK kongreleri' şeklinde cereyan etmiştir" denilen iddianamede, "HDP, terör örgütü PKK/KCK'yı açıkça desteklemekten öteye geçerek onun bir organı gibi faaliyette bulunmuştur" ifadesi kullanıldı.

HDP’ye yönelik kapatma davası ve Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesine başta ABD ve Avrupa’dan olmak üzere birçok kesimden tepki geldi.