Uluslararası Af Örgütü: Osman Kavala ve tüm sanıklar beraat etmeli

18-02-2020
Rûdaw
Etiketler Gezi Davası Silivri Osman Kavala
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Uluslararası Af Örgütü (Amnesty), bugün Silivri’de görülen Gezi davası hakkında, “Bu davanın sonucu dünyanın geri kalanına insan haklarına saygının Türkiye’nin adalet sisteminde yeri olup olmadığını gösterecektir” açıklamasında bulundu.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Kampanya Sorumlusu Milena Buyum, Osman Kavala, Yiğit Aksakoğlu ve Mücella Yapıcı’nın da aralarında bulunduğu 16 kişinin, “hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamasıyla yargılandığı Gezi Davası’nın hüküm verilmesi beklenen duruşmasından önce açıklama yaptı.

Amnesty Turkey sitesinde yer alan açıklamaya göre “Bu davanın sonucu dünyanın geri kalanına insan haklarına saygının Türkiye’nin adalet sisteminde yeri olup olmadığını gösterecektir” denilen açıklamada iu ifadelere yer verldi:

“Osman Kavala, Mücella Yapıcı ve Yiğit Aksakoğlu'nun hükümeti devirmeyi planladıkları iddiasını destekleyecek tek bir delil sunmak bir yana, herhangi bir suça bulaştıklarına dair tek bir delil ortaya koyamayan savcılık onları şartlı tahliye imkânı olmadan ömür boyu hapse mahkûm etmeye çalışıyor. Diğer altı kişi de parmaklıklar ardında 15 ila 20 yıl arasında geçirme tehdidiyle karşı karşıya.”

“Mahkeme, geçtiğimiz Aralık ayında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılması kararını uygulamayı bugüne kadar reddetti. Bunun yerine mahkemenin, Osman Kavala’yı ve sekiz diğer sivil toplum insanını mahkûm etmek için acele etmesi, Osman Kavala ve sivil toplumu susturmaya yönelik siyasi güdümlü bir yargılama olduğunu doğruluyor.

Türkiye'nin muhalif sesler üzerindeki amansız baskılara son vermesinin zamanı geldi. Osman Kavala derhal serbest bırakılmalı ve tüm sanıklar beraat etmeli.”

Gezi Davası

2013’teki Gezi Parkı eylemlerine ilişkin davanın 7'nci duruşması bugün yapılıyor.

Davada tutuklu olarak yargılanan tek isim AİHM'in "derhal serbest bırakılmalı" kararı verdiği ve “hükümeti devirmeye teşebbüs” ettiği iddiasıyla tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala.

Osman Kavala ile birlikte Yiğit Aksakoğlu ve Mücella Yapıcı için de ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. Aynı davada yargılanan diğer 6 kişi ise hükümeti devirmeye teşebbüse yardım ettikleri iddiasıyla 15 yıl ila 20 yıl arasında değişen hapis cezalarıyla karşı karşıya. Yargılama başladığından beri Türkiye dışında olan diğer yedi sanığın ise dosyası ayrılacak.

10 Aralık 2019 tarihinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Osman Kavala’nın Kasım 2017’den beri keyfi olarak tutuklu olduğuna hükmetti.

Gezi duruşmasından sonraki gün, 19 Şubat 2020 tarihinde, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi’nin eski başkanı, eski direktörü ve üyelerinin de aralarında bulunduğu 11 kişi hakkında da karar verilmesi bekleniyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli