AYM’ye 5 yılda 173 bin 479 bireysel başvuru

18-02-2018
Rûdaw
Anayasa Mahkemesi
Anayasa Mahkemesi
Etiketler Anayasa Mahkemesi Bireysel başvuru
A+ A-

Ankara (Rûdaw) - Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) 2012 ile 2017 yılları arasında 173 bin 479 bireysel başvuru yapıldı.

 

Yerel mahkeme kararlarından şikayetçi olan vatandaşların başvurduğu Anayasa Mahkemesi, 5 yıllık bireysel başvuru verilerini internet sitesinde yayınladı.

 

Anayasan Mahkemesi’nin açıkladığı verilere göre, 2012 -17 yılları arasında 173 bin 479 bireysel başvuru yapıldı.

 

Yapılan başvurulardan sadece 137 bin başvuru sonuçlandırıldı.

 

Rûdaw’a konuşan Hukukçu Ersin Gür, “Türkiye’deki yürürlükteki hukuk sistemi, darbeler hukukudur. Demokratik ya da uluslararası normlar bazında kabul edilebilir demokratik bir hukuk içeriğine sahip olmaması bu sıkıntıları yaratıyor” dedi.

 

Türkiye’nin OHAL koşullarında yönetildiğini belirten Gür, “Hukuk sistemi bir tarafa bırakılarak, hukuksuz birtakım uygulamalar temel alınıyor” diye konuştu.

 

Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvurulardan adil yargılama ile ilgili 2 bin 536 karar bozuldu. Ayrıca, hayat hakkının ihlal edilmesi ile ilgili 52, işkencenin önlenmesi ile ilgili ise 51 karar bozuldu.

 

Demokrasi için Birlik Platformu üyesi Celal İnal, “Türkiye, Avrupa Birliği (AB) üyeliği sürecinde birçok uluslararası anlaşmaya imza attı. Sivil toplum kuruluşları hükümetten uluslararası normlara göre hareket etmesini istiyor” ifadelerini kullandı.

 

İnal, uygar bir toplumun üyesi olmak isteyen Türkiye’nin hukukun üstünlüğü ilkesi ile yasalara uyması gerektiğini belirtti.

 

AB, Türkiye’den var olan 72 yasa ile ilgili birlik yasalarına göre değişiklik yapmasını istiyor.

 

Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ndeki ihlal davalarını azaltmak amacıyla hayata geçirdiği Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı 12 Eylül 2010’da halk oylaması sonucunda yasalaştı.

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli