Beştaş: Anayasa'yı her gün çiğneyenlerle anayasa yapılmaz

Haber Merkezi – Beştaş, “Anayasa’yı her gün çiğneyen, yargıya talimat veren bir blokla anayasa yapılamaz. Anayasayı tanımayanlarla, Anayasayı rafa kaldıranlarla anayasa yapılamaz” ifadelerini kullandı.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, TBMM’de basın toplantısı düzenledi.

Beştaş, şunları söyledi:

“İkinci konumuza gelelim. Yarın, biliyorsunuz, Anayasa Komisyonunda iktidarın ve küçük ortağının başörtüsü ile ilgili teklifi görüşülmeye başlanacak. Anayasanın, hukukun, demokrasinin, hak ve özgürlüklerin askıya alındığı bir ortamda, bugün Cumhurbaşkanı zaten bildiğimiz bir gerçeği söylemiş oldu. Seçim dönemindeyiz ve 14 Mayıs’ta seçim olacak. Düşünün seçimlerin Cumhurbaşkanı tarafından açıklandığı bugün 18 Ocak ve 19 Ocak’ta Anayasa Komisyonuna bir teklif geliyor.

İktidar blokunun tek gündemi var: Seçim manevraları

Her halde Türkiye tarihinde de - araştırmadım ama bildiğim kadarıyla- böyle bir durum yoktur. Seçimlere bu kadar kısa bir süre kala Anayasa değişikliğinin ne anlama geldiğini çokça tartışmaya gerek olmasa gerek. Ülke yoksulluğun ve açlığın pençesinde çırpınıyor, yaşam savaşı veriyor. Her alanda büyük bir çöküş yaşıyoruz ama iktidar blokunun tek gündemi var; seçim manevraları. Seçim yatırımları ile kamuoyunu nasıl manipüle ederiz, nasıl algı yatarız ve kaybettiğimiz oyları nasıl ikame ederiz derdindeler.

“Başörtüsü meselesini bir seçim kampanyasına dönüştürdüler”

Anayasa değişiklik teklifi de bunlardan bir tanesidir. Bunu böyle okumak gerek. Açıkçası hak ve özgürlüklerin istismar edildiğini söylemeye bile gerek yok. Sömürüldüğünü bile söylemeye gerek yok. Bunu bir seçim malzemesi olarak kullanmak isteyen bir iktidarla karşı karşıyayız. Başörtüsü meselesini bir seçim kampanyasına dönüştürdüler bile. Bu konu etrafında bir kampanya yürütecekler. Toplumu kutuplaştırma ve kendi desteklerini arttırma kampanyasından başka hiçbir şey değil. Anayasa askıda. AİHM ve AYM kararları uygulanmıyor. Her gün yargıya talimat veren, kesinleşmemiş mahkeme kararları hakkında hüküm kuran, hiç soruşturma dahi olmadan kayyım atayan zihniyet, şimdi seçim manevrasıyla Anayasa’yı değiştireceğini söylüyor. Gerçekten 84 milyonun gözünün içine baka baka aklıyla alay etmek istiyor. Ama bu toplum aklıyla alay ettirmeyecek, bu manevralara karnı tok.

“Küçük ortak, partimizin kapatılması için yargıçlara tehditler savunuyor”

Bildiğiniz gibi AKP grubunun görüşme teklifine olumlu yanıt vermedik. AKP ve MHP’nin her konuda olduğu gibi bu konuda da samimi ve dürüst olduğunu, güven verici olduğunu söyleyemeyiz. Böyle bir samimiyet görmüyoruz, böyle bir dürüstlük görmüyoruz. Daha dün küçük ortak, partimizin kapatılması için AYM’ye tehditler savurdu. Düşünün Meclis’in üçüncü büyük partisinin kapatılması için, her gün eriyen, seçim barajının altında kalacağı kesinleşen Meclis’in dördüncü partisi olan küçük ortak tehditler savuruyor ve bunu Türkiye yurttaşlarının gözünün içine baka baka yapıyor. Aynı küçük ortak, partimiz hakkında kapatma davası açıklaması için seçim kampanyası gibi bir kampanya yürüttü. Bu kampanya baskısıyla AYM’ye bu dava açtırıldı. Kapatma davasını açtıran ve geçenlerde Hazine yardımımız üzerine bloke kararı aldıran işte AKP ve MHP blokudur, Cumhur İttifakıdır. Bizimle yarışmak yerine, hukuku ve yargıyı bir araç olarak kullanarak seçimlerde bizimle rekabet etmemeyi, siyasetten tasfiye etmeyi kendilerince önlerine hedef olarak koymuşlar.

“Anayasa’yı her gün çiğneyenlerle anayasa yapılmaz”

Anayasa’yı her gün çiğneyen, yargıya talimat veren bir blokla anayasa yapılamaz. Anayasayı tanımayanlarla, Anayasayı rafa kaldıranlarla anayasa yapılamaz.

Samimi olmayanlarla anayasa yapılamaz. Bu nedenle biz Anayasa Komisyonu görüşmelerine katılmayacağız. Yarın yapılacak olan komisyon görüşmelerine HDP olarak katılmama kararı aldık. Bu seçim kampanyasının tarafı olmamaya karar verdik.

Biz her türlü ayrımcılığın karşısındayız. Temel hak ve özgürlüklerin temini için yeni bir demokratik anayasa yapmak gerektiğini yıllardır söylüyoruz. Bu konuda sayılı açıklamamız ve yazılı metinlerimiz mevcut. HDP’nin hem tüzüğü hem ilkeleri hem uygulamaları, onun başörtüsü ile ilgili hiçbir sorunu olmadığını ortaya koyuyor.”