Ankara, sınırdışı edilen IŞİD’lilerin sayısını açıkladı

18-01-2020
Etiketler Türkiye IŞİD Alman
A+ A-

Haber Merkezi – Türkiye İçişleri Bakanlığı, 11 Kasım 2019’dan bugüne kadar ülkelerine iade edilen IŞİD’lilerin sayısının 179 olduğunu açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Yabancı Terörist Savaşçı" olarak tanımlanan IŞİD’lilerin ülkelerine iadelerine devam edildiği, bu kapsamda dün Almanya uyruklu 4 IŞİD’linin ülkesine sınır dışı edildiği belirtildi.

Açıklamada, 11 Kasım 2019 tarihinden bugüne kadar ülkesine iade edilen yabancı IŞİD’lilerin sayısının 179 olduğu kaydedildi.

Ülkelerine iade edilen IŞİD’liler

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha önce, Türkiye'de cezaevlerinde yüzlerce yabancı IŞİD’li bulunduğunu belirterek, bu kişilerin ülkelerinde vatandaşlıktan çıkarılmış bile olsalar geri göndereceğini belirtmişti.

Ardından Türkiye İçişleri Bakanı Soylu, IŞİD’lilerin vatandaşı oldukları ülkelere iade edileceklerini açıkladı.

Bin 172 tutuklu IŞİD’linin 750’si yabancı

Türk kaynakların aktardığına göre, Türkiye’deki cezaevlerinde 40 farklı ülkeden bin 172 IŞİD’li bulunuyor. Bunların 422’sini Türkiye vatandaşları 750’sini ise yabancı IŞİD’liler oluşturuyor. Yine cezaevlerindeki yabancı IŞİD’lilerin 22’si de kadın.

Cezaevlerinde en fazla tutuklu IŞİD’liler Suriye ve Irak vatandaşı. Bunun yanı sıra ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İngiltere, Belçika, İsveç, İsviçre, Kanada, Rusya, Ermenistan, Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün gibi ülke vatandaşları da var.

638’inin cezası kesinleşmiş

750 IŞİD’liden 638’i hapse çarptırıldı. Bunlardan 231’i hükümlü konumunda, yani hakkında verilen hapis cezaları kesinleşti. 407’si hakkında ise ilk derece mahkemelerince hapis cezaları verildi, dosyaları istinaf veya temyiz aşamasında. Geriye kalan tutuklu 112 IŞİD’li hakkındaki soruşturma ve yargılamalar ise sürüyor.

Türkiye’nin Rojava’ya yönelik başlattığı “Barış Pınarı” operasyonun ardından Rojava’dan kaçan kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu 327 IŞİD’li  yakalandı. Bunların 278’i yabancı uyruklu, 49’u ise Türkiye vatandaşı. Yakalanan bu IŞİD’liler Efrin, El Bab, Azez ve Cerablus’taki cezaevlerinde tutuluyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli