Haber Merkezi - Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Fuad Hüseyin ile Ovaköy-Peşhabur Sınır Kapısı'nı açmak için neler yapacaklarını da değerlendirdiklerini belirterek, “Burada özellikle, Bağdat, Erbil, Türkiye olarak hiç kimse dışlanmadan, ticaretimizi arttırmak için ve Irak'ı bölgesel bir hub, bir transit ülke yapmak için bu kapıların açılması da önemli. Bu konuları da önümüzdeki günlerde değerlendirmeye devam edeceğiz” dedi.
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin'le Bakanlıkta düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.
Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi'nin Türkiye'ye yapacağı resmi ziyaretin hazırlığını mevkidaşıyla gözden geçirdiklerini ifade eden Çavuşoğlu, “Irak'ta, önceki hükümetlerde olduğu gibi Sayın Kazımi hükümetiyle de ve kardeşim Fuad Hüseyin'le de her alanda ilişkilerimizi gözden geçirmek için birlikte çalışacağız” dedi.
“İmzalar atılacak”
Çavuşoğlu, Iraklı mevkidaşıyla, "terörle mücadele" başta olmak üzere güvenlik konularını ve ikili ilişkilerin farklı boyutlarını değerlendirdiklerini söyledi.
Özellikle yatırım, ticaret ve enerji gibi konularda bundan sonra atılacak adımları ele aldıklarını belirten Çavuşoğlu, “Türk firmalarının Irak'ta daha fazla yatırım yapmasını biz teşvik ediyoruz. Bazı firmalarımızın yaşadığı sorunlar vardı. Bunları da kendilerine liste olarak ilettik” diye konuştu.
Çavuşoğlu, yatırımcıların önündeki engelleri kaldırmak için de gerekli adımları atacaklarını, çifte vergilendirilmenin önlenmesi anlaşmasını da bugün imzalayacaklarını kaydetti.
Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Enerji konusunda da bir tahkim meselesi var. Tahkim şu anda ertelendi ama dostane çözümü biz tercih ediyoruz. Kendi aramızda dostane bir çözüme ulaşmak için de önümüzdeki günlerde çabalarımızı artıracağız” dedi.
“Görüş ayrılığımız yok”
Bölgesel gelişmeleri de değerlendirdiklerini anlatan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
“Bölgesel konularda Türkiye ile Irak arasında esasen görüş ayrılığı yok. Biz İran'ın istikrarını istiyoruz. İran'ın istikrarı hem Irak için hem Türkiye için önemli. Suriye'nin istikrara kavuşması, aynı şekilde her iki ülke için de hayati derecede önemli. Bu bölgelerdeki olumsuz gelişmelerin bizlere de negatif yansımaları var. Bölgenin istikrarı için birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Ayrıca Türkiye olarak, Irak'ın farklı güçler ya da ülkeler arasında bir rekabet alanı olmasını istemiyoruz. Bunu daha önce de defalarca söyledik, vurguladık. Irak'ın istikrarı hepimiz için önemli. Bu nedenle, Körfez Bölgesi'ndeki bazı olumlu gelişmelerden de her ikimiz de memnuniyet duyduk, Türkiye ve Irak olarak.”
“Bu kapıların açılması önemli”
Çavuşoğlu, Iraklı mevkidaşıyla Ovaköy-Fişhabur (Korava-Peşhabur) Sınır Kapısı'nı açmak için neler yapacaklarını da değerlendirdiklerini belirterek, “Burada özellikle, Bağdat, Erbil, Türkiye olarak hiç kimse dışlanmadan, ticaretimizi arttırmak için ve Irak'ı bölgesel bir hub (merkez), bir transit ülke yapmak için bu kapıların açılması da önemli. Bu konuları da önümüzdeki günlerde değerlendirmeye devam edeceğiz” dedi.
Vize için yol haritası
Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki vize konularını da ele aldıklarını belirterek, 2009'da imzalanan anlaşmayla karşılıklı olarak vizelerin kaldırıldığını hatırlattı. Ancak daha sonra IŞİD ve PKK terör örgütleri yüzünden güvenlik probleminin ortaya çıktığına işaret eden Çavuşoğlu, “Bu güvenlik, terör endişesi sebebiyle tekrar vize uygulamasını geri getirmek durumunda kaldık, maalesef. Yoksa biz Iraklı kardeşlerimize vize uygulamaktan memnuniyet duymuyoruz” değerlendirmesinde bulundu. Çavuşoğlu, şunları kaydetti: “Şimdi önümüzdeki süreçte tekrar o 2009 anlaşmasına geri dönebilmek için ne yapmamız lazım, güvenlik endişelerini nasıl gidereceğiz, bir yol haritası üzerinde çalışma konusunda hemfikir olduk. Güvenlikle, istihbaratla ilgili arkadaşlarımızı bir araya getireceğiz, bir yol haritası üzerinde çalışsınlar. Güvenlik endişelerini karşılamak için neler yapabiliriz bunları değerlendirerek ileride tekrar bunu gözden geçirebiliriz.”
Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ise görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra bölgedeki gelişmelerin ele alındığını belirtti.
Vize muafiyeti ile Ankara-Bağdat arasındaki işbirliği konularının da gündeme geldiğini ifade eden Hüseyin, Şengal anlaşmasının hem bölgesel hem de Irak için önemli olduğunu söyledi.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın