İSTANBUL – Evden kovulan Suriyeli aile aç susuz dışarıda kalıyor

17-12-2019
Rawin Sterk
İstanbul
İstanbul
Etiketler İstanbul Suriye Suriyeli Türkiye
A+ A-

İstanbul (Rûdaw) - İstanbul Sultangazi’deki bir evde yaşayan Suriyeli iki aile, kiralarını ödemedikleri gerekçesi ile evden kovuldu. Aileler, çocuklarını soğuktan koruyacak bir dam aradıklarını ve bu konuda kimseden yardım alamadıklarını söylüyor.

16 milyon kişinin yaşadığı İstanbul’da 6 yıldır yaşayan 11’i çocuk 20 kişiden oluşan Suriyeli iki aile, kiralarını ödemedikleri gerekçesi ile kaldıkları evden kovuldu. Aileler, çocukları ile birlikte sokakta yaşamaya mahkum olmuş durumda.

Rûdaw’a konuşan aile üyesi Mahmud Hasan, “6 yıldır buradayım ve her ay düzenli kiramı veriyordum. Ev sahibi ve yeğeni her biri bu ev benimdir diyor. O kirayı bana ver diyor diğeri bana ver diyor. Daha sonra yeşen kirayı dayıma ver dedi. O da geldi bizi evden kovdu, polis getirip bizi evden çıkarttı” diyor.

Hecire Hemed, İstanbul’a gelmeden önce Halep’te yaşıyordu. Eşi ve bir çocuğu Suriye’deki savaşta öldürüldü. O da akrabaları ile İstanbul’a geldi. Kayınbiraderi ile evlenen Hemed’in kucağındaki birkaç aylık çocuk da bu evde doğdu. Fakat şimdi kafalarını koyacak ne bir damları, ne de ev tutacak paraları olduğunu söylüyor:

“Belediyeye gidiyorsun boş, muhtara gidiyorsun boş. Gezip dolaşıyorlar ev yok. Ev bulunmuyor. Bize yaptıkları yardım da süt ve bebek bezlerine yetmiyor.”

Aile en küçük çocuklarını soğuktan donmasınlar diye geceleri aynı mahallede yaşayan akrabalarının evine gönderiyor. Ancak ev tüm çocuklara ytermediği için çocukların bir kısmı dışarıda kalıyor. Üstelik bu evin içi de yoksulluk ve çaresizlik çukuruna dönmüş durumda.

Aileyi geçindirmek için çarşı Pazar dolaşarak çöp toplayan Berfe Ahmed Umo da, “Ben yaşlı bir kadınım ama gidip onları besliyorum. Fırın var yakınımızda gidip çocuklar için ekmek istiyorum veriyorlar. Fırın sahibine sor, onlar bize ekmek veriyor. Çarşıda pazarda atılmış şeyleri topluyıp getiriyorum. Bak topladıklarım dışarıda duruyor. Getirip çocuklara pişirip veriyorum. Ben yaşlı bir kadınım, ben ve diğer kadın çocuklar için artıkları toplayıp getiriyorum” diyor.

Aile, kaymakanlıktan gelen yetkililerin sadece kimlik sorgusu ve isim kaydına baktığını bunun dışında herhangi bir yardımda bulunmadığını belirtiyor. Ayrıca hiçbir kurum veya kuruluşun da kendilerine sahip çıkmadığını vurguluyor.  

Ailenin bir başka üyesi Hayri Osman da, “Burada yaşıyorduk bizi dışarı attılar. İki yetimi besliyorum. Evet haimiz bu, bizi dışarı attılar. Gidip ev aradık ama bulamadık. Ne yapabiliriz ki yine burada dışarıda yatacağız” diyor.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ana kadar Suriyeli mültecilere 40 milyar dolar harcadıklarını belirtiyor. Suriyeli mülteciler için Türkiye’ye 6 milyon euro ödeme taahhüdünde bulunan Avrupa Birliği ise şu ana kadar sadece 2.7 milyar euro göndermiş durumda. Türkiye uluslararası alanda sıklıkla mülteci kartını gündeme getirerek onlara örnek bir misafirperverlik sergilendiğini savunuyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli