Deprem mağdurundan 9 ay sonra matem ve çağrı: Kimsemiz yok, perişan haldeyiz

Erbil (Rûdaw) – Maraş merkezli depremde ayağından yaralanan ve ardından Balıkesir’e yerleşen Fırat Yaylı, “Şimdi memlekete dönmem gerekiyor ama dönemiyorum. Ne evimiz var ne bir şeyimiz. Kendim için değil, lütfen çocuğuma el uzatın, perişan haldeyiz” dedi.

6 Şubat'ta meydana gelen Maraş merkezli depremlerde en çok zarar gören şehirlerden biri de Adıyaman oldu.

Türkiye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sadece kent merkezinde  bin 485 binanın yıkıldığını, 4 bin 85 hasarlı binanın ise yıkılması gerektiğini açıklamıştı.

Ancak asıl felaket, yardımların ve basının çok geç ulaştığı kırsal kesimlerdeki köylerde yaşanmıştı. Bu köylerden biri de 60 haneli Mala Bava (Ahmet Hoca) köyü oldu.

Depremzede bir ailenin dramı

Depremde Mala Baha köyündeki evi yıkılan ve 15 yaşındaki oğlu Yiğit Erdem’i kaybeden Fırat Yaylı, ailesinden sağ kalanlarla birlikte Balıkesir’e yerleşti.

Ayağından yaralı olduğu için çalışamayan ve yardıma muhtaç olan Yaylı, şimdi ne köyüne dönebildiğini ne de Balıkesir’de kalabildiğini söyledi.

Rûdaw’a konuşan Yaylı, “Depremde oğlum Erdem ile birlikte otuza yakın akrabamı kaybettim. Evimiz barkımız yıkıldı. Ayağım kırıldığı için Balıkesir'in Burhaniye tedaviye geldim. Ama şimdi dönecek yerim olmadığı için mecburen burada kalıyorum, kimsemiz yok. Ama burada da kiralar çok pahalı, ev tutamıyoruz. Dönmek istesek dönecek evimiz yok” dedi.

Yakınları hala çadırlarda yaşıyor

Köydeki yakınlarının hala çadır ve konteynerlerde yaşadığını belirten Fırat Yaylı, “Kardeşlerimiz, köylüler hala çadırlarda barınıyor. Bir çocuğum var ve önümüz kış. Bu halde nasıl dönebilirim? Dönsem kendim için değil, çocuğum için, nerede kalabiliriz? Devlet evlerimizi inşa etme karşılığında 2 milyon lira istiyor. Nereden bulabiliriz? Lütfen çocuğuma ışık olun, ona el uzatın. Perişan haldeyiz” sözleriyle çaresiz halde olduğunu anlattı.

Deprem zamanında köye yardımların geç ulaştığını, kendi imkanları ile enkazdan yakınlarının cenazelerini çıkardığını dile getiren Yaylı, “Bu yasımız ömür boyu devam edecek. Depremde Kürt Alevi köyleri ihmal edildi. Kürtler dünya için savaşırken biz niye şimdi sahipsiz bırakılıyoruz” diyerek sitem etti.

Fıurat Yaylı, yetkililer ve hayırseverlerden sesini duymalarını istedi.