Türkiye’den ‘Hamas 40 İsrailli bebeğin kafasını kesti’ iddiaları hakkında açıklama

17-10-2023
Etiketler Türkiye İsrail Filistin
A+ A-

Haber Merkezi – Türkiye Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezinden yapılan açıklamada, "'500 bin Filistinlinin Türkiye'ye alınması söz konusu, hazırlıklar yapılıyor' iddiası doğru değildir” ifadelerine yer verildi.

Türkiye Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, Dezeformasyon Bülteni’nin 94’üncü sayısını Hamas’ın İsrail’e saldırısının ardından gündeme gelen iddia ve haberlere ayırdı.

“500 bin Filistinli Türkiye’ye alınacak” iddiası

Bültende, "'500 bin Filistinlinin Türkiye'ye alınması söz konusu, hazırlıklar yapılıyor' iddiası doğru değildir. Herhangi bir kurumda böyle bir hazırlık söz konusu olmayıp, iddialar tamamen asılsızdır" ifadelerine yer verildi.

"Hamas özellikle okulları hedef aldı" iddiası

Bültende, ABD merkezli TV kanalı NBC'nin, "Öldürülen Hamas direnişçilerinin üzerinden çıkan gizli belgelere göre, kasıtlı olarak İsrail'deki ilkokullar ve çocuklar hedef alınmış" iddiasının “manipülasyon” olduğu belirtildi.

İsrail ile Filistin arasındaki son çatışmaların 7 Ekim Cumartesi günü başladığı, İsrail'de cuma ve cumartesi günleri hafta sonu resmi tatil günleri olduğu hatırlatılan bültende, ayrıca İsrail Savunma Kuvvetleri İç Cephe Komutanlığının 7 Ekim'de okulların ülkenin merkezi ve güneyinde kapatılacağını açıkladığı hatırlatıldı.

İlerleyen saatlerde Milli Eğitim Bakanlığının da İsrail genelinde tüm okulların kapatılma kararını duyurduğu, 7 Ekim Cumartesi günü ve sonraki günlerde okullarda çocukların bulunmadığı, "daha fazla çocuk öldürme kastıyla okulların hedef alındığı" iddiasının gerçekle bağdaşmadığı kaydedildi.

"Hamas 40 İsrailli bebeğin kafasını kesti" iddiası

Bültende bir İsrail TV kanalında öne sürülen, "Hamas militanları 40 İsrailli bebeğin kafasını kesti" iddiasının doğru olmadığı ve İsrail ordusundan yetkililerin Anadolu Ajansına ellerinde iddiaları doğrulayacak bilgi veya kanıtın olmadığını söylediği bildirildi.

Joe Biden'ın açıklamaları

ABD Başkanı Joe Biden'in, "Hamas militanları 40 bebeğin kafasını kesti" iddiasıyla ilgili, "Çocukların kafalarının kesildiği fotoğrafları göreceğimi hiç düşünmezdim" şeklindeki açıklamasının “dezenformasyon” olduğu belirtildi.

İddianın ilk olarak bir İsrail TV kanalı tarafından dile getirildiği ancak bu haberi doğrulayacak herhangi bir bilgi veya belgeye yer verilmediği aktarıldı.

"Hamas festivalde yakaladığı bir kızı diri diri yaktı" iddiası

Bültende, "Hamas direnişçileri festivalde yakaladıkları bir kızı diri diri yaktı" diye paylaşılan görüntülerin, Mayıs 2015'te Guatemala'da kaydedildiğinin tespit edildiği belirtilerek, “Dünya basınında geniş yankı bulan görüntüler, bir taksi şoförünü öldürmekle suçlanan genç bir kızın Guatemala şehrinin 150 kilometre batısındaki Rio Bravo köyünde kalabalık bir grup tarafından vahşice öldürüldüğü olaya aittir” ifadelerine yer verildi.

"Mehmetçik Gazze'ye' sloganları atıldı" iddiası

Bültende, bazı sosyal medya hesaplarından "Ülkemizdeki yabancılar İsrail Başkonsolosluğu önünde 'Mehmetçik Gazze'ye' sloganları attı" iddiasıyla paylaşılan görüntülerin güncel olmadığı, aynı görüntülerle ilgili, "Bu gördüğünüz grup Filistin’e destek için sokaklara dökülmüş ülkemizde yaşayan yabancılar" iddiasının da doğru olmadığı ifade edildi.

Bahse konu görüntülerin, 10 Mayıs 2021'de İsrail güvenlik güçlerinin Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla yapılan gösterilere ait olduğunun tespit edildiği belirtildi.

"İsrailliler Türkiye'ye geldi" iddiası

Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan görüntülerle ilgili, "Savaştan kaçan bin 671 İsrailli sığınmacı gemi ile Alanya’ya geldi" iddiasının doğru olmadığının aktarıldığı bültende, şu ifadelere yer verildi:

"Antalya ve Alanya bölgesine farklı ülkelerin vatandaşlarını taşıyan kruvaziyer gemileri sık sık gelmektedir. Bahse konu görüntülerde, 6 Ekim tarihinde Alanya'ya gelen bir kruvaziyer gemisinden inen turistler görülmektedir. Rutin bir turistik seyahat sırasında kaydedilen görüntülerin, İsrail-Filistin gerginliği ile herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır."

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli