TKP lideri Okuyan: Kürt siyasi hareketi ile kopamayan Sol ile ilişkimizi kesiyoruz

Haber Merkezi – TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan “Kürt siyasi hareketinden kopamayan Türkiye solu ile ilişkimizi kesiyoruz” dedi.

 Türkiye Komünist Partisi (TKP) Genel Sekreteri Kemal Okuyan TKP’nin YouTube kanalında Gündem programının konuğu oldu.

Sol Haber'in haberine göre, Arda Kavaklıoğlu’nun sorularını yanıtlayan Okuyan, şunları söyledi:

“CHP’den ve Kürt siyasi hareketinden kopamayan bir sol, sol değildir”

“CHP de sol, dünyada da durum böyle, ABD’de bile cumhuriyetçi parti demokratları solcu olmakla ‘itham ediyor’. Biz yıllarca ‘gerçek sol anti-emperyalisttir, kamucudur’ dedik mesela buradan devam edersek, CHP’den ve Kürt siyasi hareketinden kopamayan bir sol, sol değildir.

“Biz komünistiz, tabii ki gerçek sol bizim hattımız”

Ya da onlar kendilerine sol diyorsa biz böylesine kirli bir alanda hegemonya mücadelesine girmek istemiyoruz. Biz komünistiz, tabii ki gerçek sol bizim hattımız.

TKP sınıf mücadelesi ekseninde mücadelesine devam eder. TKP, ‘solun diğer kesimlerinin gündemine girmeyen ama ülkemizi ve dünyayı ilgilendiren önemli sorunlarımız var ve biz mücadelemizi buradan öreceğiz' diyor."

 “Kürt sorununu bugünkü sıkışmadan kurtaracak olan tek şey, bu ülkenin yoksul ve emekçi insanlarını ortaklaştıracak bir mücadelenin örgütlenmesidir. Karşılıklı milliyetçi konumlanışlar bunun önüne geçiyor” dedi.

Okuyan, TKP’nin duruşunun değişmediğini belirterek “TKP, aşiret yapısından nemalanan hangi siyasi ve ideolojik çizgi olursa olsun aşiretçilikle, tarikatlarla uzlaşmayacaktır” ifadelerini kaydetti.

Kemal Okuyan'ın annesi Diyarbakırlı

Kemal Okuyan, Mikrobiyoloji ve AİDS'le mücadeleye büyük katkı sunan Diyarbakırlı  Prof. Dr. Melahat Okuyan ile  Muhsin Akça Okuyan'ın oğlu olarak ABD’de doğdu.

Türkiye'ye dönme kararı almalarıyla 1 yaşını doldurmadan Ankara'ya gelmiştir. Çocukluğunu ve ilk gençlik yıllarını Ankara ve İzmir'de geçiren Kemal Okuyan, İzmir Bornova Anadolu Lisesi'ni bitirdikten sonra bir yıl Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesinde okuduktan sonra Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümüne kaydını yaptırmış ve bu bölümden 1985 yılında mezun olmuştur.

1980 yılında çıkan Sosyalist İktidar dergisi çevresi içinde yer aldı.. Bu dergide ilk yazı ve makaleleri yayımlandı.. 1986 yılında yayın hayatına başlayan Gelenek Dergisi'nin ilk yayın kurulu üyeleri arasında yer aldı.

Sosyalist Türkiye Partisi ve bu partinin kapatılmasından sonra kurulan Sosyalist İktidar Partisi'nde (SİP) çeşitli görevler almıştır.

SİP'in 11 Kasım 2001 tarihinde Türkiye Komünist Partisi (TKP) ismini almasından sonra TKP'de Merkez Komite üyeliği ve diğer merkezî görevlerde bulundu.

Okuyan, halen TKP'nin Genel Sekreteridir.