İstanbul’daki Skate Park, paten tutkunlarının mekanı
İstanbul (Rûdaw) - Tüm dünyada oldukça popüler olan paten ve kay kay parkları son zamanlarda Türkiye’de de oldukça revaçta.
Dünyadaki örnekleri ile kıyaslandığında çok yaygın olmasalar da İstanbul gibi bir metropolde olmaması düşünülemezdi. Maltepe ilçesinde dünya standartlarına göre ve profesyonelce tasarlanmış bir Skate Park var.
Özellikle paten tutkunları için özel olarak hazırlanmış parkurları ile her yaştan patenciyi kendisine çekmeyi başarıyor. Bu patenciler arasında amatör olanlar olduğu gibi bu işi profesyonelce yapanlar da var. Hatta yurtdışından gelip burada bu tutkusunu sürdüren kişiler de mevcut.
Böylesi bir imkanı bulmuşken kaçırmak istemeyip burada bu sporu icra etmek isteyen ve bu işe gönül vermiş gençlerden bu tutkuları ile ilgili görüşlerini almak istedik:
Berke Özkan: “Ben profesyonel olarak yapıyorum. 7 yıldır sürüyorum ben. Şimdilik yapamadığım bir şey yok yani. Hareketleri çok çalışıyoruz burda. Hepimiz ayrı ayrı hareketler yapıyoruz. Herkes kendisine uygun olan hareketi yapıyor. Kimisi için BMX kimisi için de paten önemli. İnsanına göre değişiyor. Ben için paten küçüklük hayalimdi. Bu hayalime de ulaştım. Bütün hareketleri yapabiliyorum. Herşeyi çalıştım ve emeğim var. Zaten herkesin de kendisine göre bir emeği var. O şekilde ilerliyoruz.”
Furkan Demir: “Ben bu işe 6 sene önce başladım. Çocukken bir zevk olarak başladım ama sonradan bütün detaylarını öğrenip bugünlere geldim. Rampalara çıkıyoruz ve akrobatik hareketler yapıyoruz. Bazen sakatlanmalar oluyor istemesek de. Hastaneye kaldırıldığımız da oluyor. Yani ufak tefek şeyleri sorun etmiyoruz ama büyük sakatlıklarda ara verdiğimiz oluyor. O zamanlar hareketlerimiz biraz sınırlanmış oluyor. Bunun dışında kendimizi geliştirmeye devam ediyoruz.”
Ahmet Çetin: “Ben 17 yaşındayım. Paten kaymaya zaten çocukluğumdan beri hevesim vardı. Sağolsun arkadaşlarım bana öğrettiler. Yaklaşık olarak 6 aydır da sürüyorum. İlk başladığımda bileğimi kırdım. Epey bi badire atlattım. Ama yine de yılmadım. Kendim öğrendiğim gibi insanlara da öğretmeye başladım. Kadıköyde oturmama rağmen buraya geliyorum. Çünkü orda yok ama burda bu imkanımız var. Keşke heryerde olsaydı. İnsanlar için daha eğlenceli olur yani.”
Bu işte anahtar kelime denge. Patenlerin üzerinde durmak bile başlı başına bir tecrübe gerektirirken özellikle akrobatik hareketlerde dengeyi sağlamak çok daha önemli bir hal alıyor. Kimi patenciler henüz işin başındayken kimileri de gerek yeteneği ve gerekse de tecrübesi ile ön plana çıkmayı başarabiliyor.
Herkesin giydiği paten tabi ki aynı değil. Bu alanda kendini ıspatlamak isteyenler daha spesifik patenler kullanırken günlük kullanımda daha sade patenler tercih edilmekte. Bu iş için özel olarak tasarlanmış platformlarda bu gençler bütün hünerlerini sergiliyorlar. Kimisi vakit geçirmek amaçlı bu sporu yaparken kimisi de bir yaşam felsefesi olarak görüyor pateni.
Önder Arkan: “Paten size nasıl desem, benim için bir yaşam felsefesi ve onsuz olmuyor. Akşam yatarken bile istiyorum ki sabah olsun da gidip paten kayayım. Akşam oluyor ve ben hala paten sürüyorum. Haftanın bütün günü geçiyor böyle paten sürerek.”
Hamza Özbek: “18 yaşındayım. Paten sürüyorum. Yaklaşık olarak 8 senedir de paten sürüyorum. 2 senedir de bu işin eğitmenliğini yapıyorum. Ben buz pateni de kulanıyorum. Paten benim için bir tutku. Anlatılması güç bir duygu. Yani paten özgürlüktür.”
Cantürk Uğurlu: “Bana göre paten bana kendimi özgür hissettiriyor. Nasıl söylesem? Hani arabanın içinde 4 kapının içinde sıkışıp gitmektense kendi başına özgür bir şekilde istediğin yere gidebilmek bana çok güzel bir duygu gibi geliyor. Zaten ben onları normal bir plastik parçası olarak görmüyorum.”
Gerek amatör gerekse de profesyonel olarak paten yapan onlarca kişi hafta sonlarında gelip bu özel parkta bu tutkularını yaşıyorlar. Amaçları bunu özgürce yapmak ve bu tutkularını doyasıya yaşamak.