Soylu Türkiye'nin bir deprem bölgesi olduğunu unutmamalı

17-08-2022
Rûdaw
Etiketler Süleyman Soylu Marmara Depremi Türkiye İçişleri Bakanı
A+ A-

Haber Merkezi – Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Biz depremi unutabiliriz ama deprem bizi unutmaz. Her an yine yeniden bir depremle karşı karşıya kalabiliriz." dedi.

Soylu, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin merkez üssü Gölcük'te deprem kurbanlarını anma etkinliği kapsamında düzenlenen kortej yürüyüşü öncesi yaptığı konuşmada, 23 yıl önce kendilerine acılar yaşatmasıyla birlikte Türkiye'nin afetler konusunda bir başlangıç yaptığını belirterek, oradan, her afetten, her olaydan çıkardıkları gibi ders çıkardıklarını söyledi.

Afetler başta olmak üzere her alanda birçok hazırlıkların yapıldığını ve yapılacağını ifade eden Soylu, "21. asrın başından itibaren Türkiye, bu afetten sonra afete yönelik strateji oluşturdu. Afete yönelik afet öncesine, afet anına ve afet sonrasına yönelik planlar oluşturdu. Adımlar attı ve hepimiz biliyoruz çocukluğumuzda da siyah beyaz televizyonlarda hepimiz gördük. Afetlerden sonra burada da yaşadık, Yalova'da da yaşadık. 'Nerede bu devlet?' diye vatandaşımızın yalnızlığı ve çaresizliği vardı. Bugün Allah'a hamdolsun 2, 2,5 yıldır afetten afete koşuyoruz. Hepiniz, hepimiz takip ediyoruz. Kimse 'Nerede bu devlet?' demiyor" diye konuştu.

Soylu, afet öncesindeki hazırlıkları bütün kapasite ve kabiliyetleriyle yaptıklarını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Hem afet anında devletin bütün kurumları, tüm sivil toplum kuruluşları vatandaşlarımızla birlikte afete maruz kalan bölgelere ve vatandaşlarımıza, afete maruz kalan ticarethaneler dahil, evler dahil her yere devlet anında yetişmeye çalışıyor, vatandaşlarımız yetişmeye çalışıyor. El birliğiyle de bu meseleyi çözmeye çalışıyoruz. Biz depremi unutabiliriz ama deprem bizi unutmaz. Depremle yarın veya öbür gün olabilecek diye bir sözleşmemiz de söz konusu değildir. Her an yine yeniden bir depremle karşı karşıya kalabiliriz. Türkiye'nin bir afet bölgesi olduğunu kimse unutmamalı. Türkiye'nin selden, depreme kadar orman yangınlarından heyelana kadar çığ düşmesinden kaya düşmesine kadar bir deprem bölgesi olduğunu unutmamalı. "

"Bugün 24 bin 800 civarında afet toplanma alanımız var"

Afet toplanma alanının sayısının 24 bin 800 olduğunu aktaran Soylu, şunları kaydetti:

"Kişi başına metrekare sayısını 3 kata toplanma alanlarında çıkardık. Barınma alanlarımız var. Depremde, selde ne yapacağımızı, afette ne yapacağımızı ortaya koyan stratejilerimiz var, planlarımız var, çalışmalarımız var, hazırlıklarımız var. En son Batı Karadeniz geçen ay, bayramın hemen öncesinde Batı Karadeniz’de sel afeti yaşadık. Hepinizin cep telefonlarına mesajlar geldi. Sadece orada değil, hepiniz tedirgin oldunuz. Böyle bir hepimizi uyandıran veya hepimizi ‘Acaba ne olur?’ diye endişeye sevk eden mesajlar geldi. Mesaj uyarı sisteminden ses sistemine kadar AFAD mobil uygulamasından yapılan barajların su tutulmasına kadar yine DSİ’nin yaptığı özellikle ırmaklarda derelerde nehirlerdeki tahkimatlara kadar yine kentsel dönüşüme kadar yine okulların depreme hazırlıklı hale gelmesine kadar yine depreme dayanıklı olmayan binaların yıkılmasına kadar Türkiye 1999 depreminden sonra farkındalığa kadar eğitime kadar birçok yenileşme ortaya koydu. Birçok adım attı ve birçok tedbir aldı."

Soylu, bu tedbirleri sürdürdüklerini dile getirerek, "Arama kurtarma ekiplerimize kadar, helikopterlerimizin köylere jeneratör getirmesine kadar gıda getirmesine kadar birçok koordinasyonumuz var. Ama en önemlisi Sayın Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde kurulan bir AFAD kurumu var ve bütün kurumları koordine eden ve bu kurumların yaptıklarını takip eden ve bunlarla eş güdümlü çalışan Türkiye’deki bu eğitimi yaygınlaştırmaya çalışan AFAD kurumu var. İnşallah böyle bir depremle karşılaşmayız, inşallah bir afetle karşılaşmayız ama her an karşılaşacakmış gibi de hazırlıklı olmalıyız, hazırlıklarımızı yapıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Soylu, Gölcük'e ve 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenlere geçmiş olsun ve başsağlığı dileklerini iletti.

17 bin kişi hayatını kaybetti

1999 yılının 16 Ağustos'u 17 Ağustos'a bağlayan gece meydana gelen Deprem, Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun batı bölümünde gece saat 03.02'de 45 saniye sürerek büyük bir felakete neden olmuştu. Resmi rakamlara göre 23 yıl önceki sarsıntıda; 17 binden fazla kişi hayatını kaybetti ve 100 binlerce kişi evsiz kaldı. Üzerinden onca yıl geçmesine rağmen de acılar hâlâ tazeliğini koruyor.

Merkez üssü İzmit'in Gölcük ilçesi olarak açıklanan depremin büyüklüğü Richter ölçeğine göre ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi tarafından 7.6, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi tarafından ise 7.8 olarak ölçülmüştü. Fakat zaman geçtikçe yapılan incelemeler ve araştırmalar sonrası, bugün genel olarak depremin büyüklüğü, 7.4 olarak kabul ediliyor ve bu ölçü kullanılıyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli