RÛDAW/ÖZEL – Türkiye'de idam gelirse asılacak olanlar...

Erbil/Ankara (Rûdaw) – Darbe girişimi sonrası gözaltına alınan askerlerle ilgili idam cezası uygulanması talebi, Türkiye gündeminde üst sırada yerini aldı.

 

Ancak hukukçular, yasanın geriye doğru işlemeyeceği, dolayısıyla yasadan önce işlenen suçların bu kapsama girmeyeceğini söylüyor.

 

15 Temmuz’da gerçekleşen darbe girişimi sonrası farklı çevrelerden “İdam cezası geri getirilsin” talebi geldi.

 

Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan idam konusunda, "Hükümetimiz muhalefetle görüşecek. Kardeşlerim sizin bu talebinizi hükümet olarak da devlet olarak da biliyoruz duyuyoruz. Sizin bu talebinizi biz yok sayamayız. Demokrasilerde halk ne diyorsa odur" diye konuştu.

 

Rûdaw’a konuşan Ceza Hukuku Profesörü ve Polis Akademisi ögretim üyesi Prof. Dr. Vahit Bıçak, “Türkiye’de idam cezası yok. Bundan sonra getirilecek olursa, bu durumda kanun ne zaman yürürlüğe girerse ondan sonra ceza verilen kişilere uygulanır” dedi.

 

Prof. Dr. Bıçak, “Darbe girişiminde bulunanlara yahut daha önce idam cezası almış olanlara uygulanamaz. Hukukun temel kurallarından biri şudur; Kanunlar geçmişe yürümez” diye belirtti.

 

Dosyası kapanan hükümlülerin yeninden yargılanması durumunda bile bu kapsama alınamayacağını kaydeden Prof. Dr. Bıçak, “Suçun işlendiği andaki kanundur esas olan. Suçun işlendiği andan sonra kanun yaptığınız zaman, bu yeni kanunu geriye yürütemezsiniz” şeklinde konuştu.

 

Türkiye’de idam yasası

 

1920'de TBMM’nin kuruluşundan, 1984'te ölüm cezalarının fiilen kaldırılmasına kadarki dönemde, TBMM tarafından onaylanan ve infazı gerçekleştirilen ölüm cezası kararı sayısı 712 olarak kayıtlara geçti.

 

Ancak İstiklal Mahkemeleri'nin, TBMM’yi devre dışı bırakarak aldığı idam kararları bu sayıya dahil değil. TBMM gelmeden İstiklal Mahkemeleri tarafından verilen 1500 - 2000 civarında idam kararı bulunduğu tahmin ediliyor.

 

Türkiye’de 1984’ten beri fiilen uygulanmayan idam cezası, 2004’te hukuken kaldırıldı.

 

İnfial uyandıran olaylar sonrası Türkiye’de idam cezasının geri getirilmesi sık sık gündeme geliyor.

 

Orduda infaz cezası

 

Askeri suçlarda kurşuna dizme cezası da tarihte uygulanan cezaların başında geliyor.

 

Özellikle savaş zamanlarında kullanılan bir idam yöntemi olan kurşuna dizerek infaz ya da kısaca kurşuna dizmede, idam mangası çoğunlukla askerlerden oluşuyor.

 

İnfaz, idamı gerçekleştirecek gruptaki herkesin aynı anda ateş etmesi yöntemiyle gerçekleştiriliyor. Böylece herhangi bir aksama yaşanmıyor ve mahkumların kimin silahından çıkan ateşle can verdiği bilinmiyor.

 

Çoğunlukla mahkûmların gözleri bağlanıyor ya da başlık takılarak görmeleri engelleniyor.