KOBANİ DAVASI - Hüküm duruşması ertelendi
Haber Merkezi – HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın yanı sıra HDP MYK üyeleri ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 24’ü tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobani davası duruşması Ankara’da başladı.
Davanın bugünkü duruşması Sincan 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.
Duruşmayı, DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan ve DEM Parti milletvekilleri ile DEM Parti Hukuk Komisyonu üyesi avukatların yanı sıra, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi, Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile Ankara Milletvekili Aliye Timisi Ersever, Türkiye İşçi Partisi Milletvekili (TİP) Ahmet Şık da katıldı. Öte yandan çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi ile birçok kişi duruşmayı takip etti.
Hüküm duruşması ertelendi
Artı Gerçek’te yer alan habere göre duruşma tutukluluk incelemesi ile başladı. Selahattin Demirtaş Edirne Cezaevi’nden SEGBİS ile duruşmaya katıldı. Mahkeme heyeti, sürenin yeterli olmamasından kaynaklı hüküm duruşmasının başka tarihe erteleneceğini bildirdi.
Mahkeme başkanı, sanıkların esas hakkında savunmalarının alındığını ancak SEGBİS çözümlerinin devam etmesi nedeniyle kaynaklı sürecin tamamlanmadığını bildirdi.
Mahkeme heyetinin sorusu üzerine Selahattin Demirtaş, “Herhangi bir söz talebim yok, tüm arkadaşlarımın özgürlüğünü talep ediyorum” dedi.
DEM Parti Eş Başkanı Bakırhan açıklama yaptı
Duruşma öncesi Sincan Cezaevi Kampüs önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamada konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, şunları söyledi:
"Türkiye siyasi tarihi açısından kumpas davalarıyla, siyaseti dizayn etme girişimleriyle çıkça karşı karşıya kaldı. Bu dava da bunun en büyük, en son örneklerinden birisidir. Burada bir suç yok, bomboş bir dava. Delili yok. Haksız hukuksuz bir şekilde arkadaşlarımız yıllardır yargılanıyor. IŞİD terörüne karşı duyarlı oldukları, duyarlılık çağrısı yaptıkları için, IŞİD belasını defetmek için toplumun duyarlılığına çağrı yaptıkları için yıllar sonra açılan bir davada yargılanıyorlar. Henüz karar çıkmadı. Bugün aslında hem iktidarı hem mahkeme heyeti ciddi bir sorumlulukla karşı karşıyalar. Mahkeme heyeti aslında tarihi bir karar verebilir. Bu davayı tarihi bir fırsata çevirebilir. Ülkede demokrasi yoki özgürlükler yok. Yargı etki altında karar veriyor. Mahkeme heyeti bu algıyı yıkabilir. Bugün burada tarihi bir karar ortaya çıkabilir. Mahkeme heyetine bu tarihi sorumluluğunu yerine getirmesi çağrısı yapıyoruz.”