AGİT: YSK'nın kararı yasaya aykırı

Haber Merkezi - Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemcileri, Türkiye’deki referandum sonuçlarına ilişkin, “Referandum adil koşullarda yapılmadı. YSK'nın mühürsüz zarf ve pusulaları geçerli sayma kararı yasayla çelişiyor” dedi.

 

Oylama süreci hakkında bir dizi eleştiri getiren gözlemciler, “Referandum adil koşullarda yapılmadı” dedi ve YSK’nın son anda mühürsüz zarf ve pusulaları geçerli sayma kararını eleştirdi.

 

Gözlemciler, “Referandum genel olarak standartları tutturamadı, hukuki altyapı gerçekten demokratik bir süreç için yetersizdi” ifadesini kullandı.

 

AGİT gözlemcileri, mühürsüz zarfların geçerli sayılmasının yasayla çeliştiğini, bu kararla sonuçlara dair önemli bir güvencenin ortadan kaldırıldığı tespiti yaptı.

 

Gözlemciler 18 anayasa maddesi değişikliğinin ayrı ayrı oylanmak yerine seçmene tek bir soruyla sorulmasını da eleştirdi.

 

Açıklamada, Türkiye’de OHAL kapsamında temel özgürlüklerin ihlal edildiği, binlerce vatandaşın olumsuz etkilendiği belirtilirken, geçen yıl Kürt illerinde evlerini terketmek zorunda bırakılan seçmenlerin oy vermekte zorlandığına ve bazılarının oy veremediğine de dikkat çekildi.

 

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’deki anayasa değişikliği referandumunun sonuçlarına ilişkin açıklama yapmak için AGİT’in ilk bulgularına ilişkin bu raporunu beklediklerini açıklamıştı.

 

Bakanlığın bir sözcüsü, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, “Türkiye’deki referandum oylamasının neticesini takip ediyoruz. Sonuçlar doğrulanana ve AGİT’in ilk bulgularına ilişkin raporu yayınlanana kadar yorum yapmaktan kaçınacağız” ifadesini kullanmıştı.