Prof. Dr. Kutoğlu'ndan Marmara için kritik uyarı: 7.8 büyüklüğünde deprem üretir

17-03-2024
Etiketler Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu DEprem Marmara
A+ A-

Haber Merkezi - Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Marmara Denizi'ndeki en gergin segmentin Tekirdağ segmenti olduğunu ve 50 kilometre uzunluğunda olan bu segmentin tek başına kırılması halinde 7-7,1 büyüklüğünde deprem oluşturacağını belirtti. Kutoğlu, 2 veya daha fazla segmentin kırılması halinde ise depremin büyüklüğünün 7.8'e kadar ulaşabileceğini kaydetti.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nden Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Marmara’daki en gergin segmentin Tekirdağ segmenti olduğunu açıkladı.

Demirören Haber Ajansı’na konuşan Kutoğlu, yaklaşık 50 kilometre uzunluğunda olan bu segmentin tek başına kırılması halinde 7-7,1 büyüklüğünde deprem oluşturacağını söyledi.

Kutoğlu, “Ama 2 parça aynı anda kırılırsa o zaman 7,4 büyüklüğünde bir deprem karşımıza çıkar. 3 segmentin kırılması durumunda 7.6'lık bir depremle karşılaşabiliriz. Çok yakın bir ihtimal değil ama Ganos Fayı da onunla kırılırsa, 4 kol birden kırılırsa; o zaman depremin 7,8 büyüklüğüne kadar ulaşması mümkün” dedi.

Prof. Dr. Kutoğlu, "Haritaya baktığımızda önümüzdeki 1-2 yıl içerisinde çok yakın bir zamanda açıkçası deprem beklemiyoruz. Bu süreçte kentsel dönüşüme hız verebiliriz” diye konuştu.

Belediyelerin konut projeleri hazırlaması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Kutoğlu, "Bu anlamda da Hazine arazilerini bu şekilde alçak, yatay mimaride müstakil konutlar yapmak için bir sosyal proje geliştirebilirler. Bunu da çok hızlı yapabilirler. Ülkemizde bunun için yeterli alan var. Bu riskli konutları rahatlıkla müstakil eve dönüştürebiliriz” ifadelerini kullandı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli